Περνώντας το μήνυμα οτι «το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για το δημογραφικό και τη στήριξη της οικογένειας, είναι διαρκές και ανυπόκριτο», ο κ. Καλαφάτης τόνισε πως το δημογραφικό αποτελεί «εθνικό πρόβλημα που φαίνεται να απειλεί το μέλλον του έθνους μας».

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Στειρότητας, χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια και σημείωσε μάλιστα ότι «το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται, καθώς όλο και περισσότερα ζευγάρια αποφασίζουν να μεταθέσουν γι αργότερα το να γίνουν γονείς».

Στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα, επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, σημειώνοντας ότι στη χώρα μας ένα στα πέντε ζευγάρια (ποσοστό 20%) αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας.

Αναφερόμενος στον ρόλο της επιστημονικής κοινότητας στην προσπάθεια διαμόρφωσης και εδραίωσης από την Πολιτεία μακρόπνοης στρατηγικής, ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι «ήταν και παραμένει καθοριστικός». Η στρατηγική αυτή κινείται σε τέσσερις άξονες και συγκεκριμένα: στην αντιμετώπιση της γήρανσης και της υπογεννητικότητας του πληθυσμού, στην προαγωγή της γνώσης και της εκπαίδευσης σε θέματα γονιμότητας, στον σωστό οικογενειακό προγραμματισμό των νέων ζευγαριών και στην έγκυρη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε σχέση με τις νέες επιστημονικές εξελίξεις στον χώρο της αναπαραγωγικής ιατρικής.

Καταλήγοντας, ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται με τους επιστημονικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών σε όλους τους τομείς και επανέλαβε: «Κινούμαστε με τόλμη και μεταρρυθμιστικό πρόσημο απέναντι στις προκλήσεις των καιρών. Χτίζουμε, βήμα-βήμα, τις βάσεις για την Ελλάδα της εξωστρέφειας που θέλουμε και αξίζουμε».

Τονίζεται ότι το συνέδριο γίνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης με διοργάνωση της Eλληνικής Eταιρείας Γονιμότητας και Στειρότητας και οι εργασίες του ολοκληρώνονται αύριο.