Η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας υποστηρίζει την επιλογή της κυβέρνησης να κρατήσει τη χώρα εκτός της Ευρωζώνης. Συνέδριο, που διεξάγεται σήμερα, τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανοίγει με ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη, Άνταμ Γκλαπίνσκι, υπό τον τίτλο: «Το πολωνικό ζλότι σημαίνει ισχυρή πολωνική οικονομία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που τάσσεται υπέρ της παραμονής στο εθνικό νόμισμα, αλλά η ομιλία του συμπίπτει με το αίτημα της κυβέρνησης να δεσμευθούν όλα τα κόμματα ότι θα διατηρηθεί το ζλότι έως ότου η ευημερία της Πολωνίας φτάσει στα επίπεδα της Γερμανίας.

Όπως και οι υπόλοιπες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, που εντάχθηκαν στην Ε.Ε. το 2004, η Πολωνία έχει συμφωνήσει να υιοθετήσει τελικά το ενιαίο νόμισμα. Πέντε χώρες από το μπλοκ το έχουν ήδη κάνει, ενώ πολύ κοντά στην υιοθέτηση του ευρώ βρίσκονται Βουλγαρία και Κροατία. Η Πολωνία, όπως επίσης η Ουγγαρία και η Τσεχία, δεν βιάζονται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Πολωνία ήταν το μόνο μέλος της Ε.Ε. που παρέμεινε σε τροχιά ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Θα χάσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εάν η Πολωνία ενταχθεί στο ευρώ», προειδοποίησε πριν από λίγο καιρό ο Γιάροζλαβ Κατσίνσκι, σε ομιλία του κυβερνώντος κόμματος. «Λέμε όχι στο ευρώ και στις ευρωπαϊκές τιμές- θέλουμε ευρωπαϊκούς μισθούς και έχουμε τη στήριξη της πλειονότητας των Πολωνών» ειπε.

Από την πλευρά του ο Γκλαπίνσκι είχε υπογραμμίσει πέρυσι ότι η ένταξη στο ευρώ θα περιορίζε αισθητά την οικονομική κυριαρχία της Πολωνίας, θα έπληττε την ανταγωνιστικότητα και θα υπονόμευε την ανάπτυξη.