: Έως 6.000 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που επλήγη από τις φωτιές . έως 6.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό που επλήγη από τις φωτιές που καίνε την Ελλάδα προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας ενόψει των ανακοινώσεων που θα γίνουν σήμερα το απόγευμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως εξήγησε ο Χρήστος Σταϊκούρας οι αποζημιώσεις θα αφορούν την κάλυψη των πρώτων αναγκών και την αποκατάσταση των οικοσυσκευών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών που μίλησε στην ΕΡΤ οι πρώτες ανάγκες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα καλυφθούν με υπεύθυνες δηλώσεις μέσα από το σύστημα προκαταβολών και όταν θα γίνει η καταγραφή για σπίτια και καλλιέργειες θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση. Παράλληλα ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για ειδική πρόβλεψη σχετικά με τους αγρότες.

Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε και αμεσότερη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω προκαταβολής εξηγώντας ότι θα προηγηθούν τα μέτρα άμεσης ανακούφισης.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα διατεθούν για την αναδάσωση 224 εκατομμύρια € από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ άλλα 110 εκατομμύρια € θα διατεθούν για αντιπλημμυρικά έργα, εξαγγέλλοντας επίσης ότι:

Θα υπάρξει παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκατάσταση κτιρίων
Προβλέπεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων
Θα υπάρξει επιχορήγηση επιχειρήσεων
Προβλέπονται αναστολές 6 μήνες φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες
Θα υπάρξει επιδότηση ενοικίου, προβλέψεις για αναστολές σε εργαζόμενους και χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ

«Λαμβάνουμε υπόψη στο σχεδιασμό τις ιδιατερότητες στον πρωτογενή τομέα με τους κλάδους που έχουν πληγεί», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας ότι ενισχύεται η Πολιτική Προστασία με 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ αναβαθμίζονται συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης με δάνειο 595 εκατομμυρίων ευρώ (σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων και με τη βοήθεια ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης )