Ποιοί συνταξιούχοι και πότε θα λάβουν «δώρα» από τον ΕΦΚΑ. Η για όσους δεν έλαβαν και πιθανότατα η επιταγή ακρίβειας πριν από το Πάσχα είναι οι παροχές που σχεδιάζονται για τους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την Ημερησία, το εύρος των θα εξαρτηθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που θα προσδιοριστεί τέλος του μηνός.

Την ίδια ώρα, νωρίτερα θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι συντάξεις του Μαρτίου, καθώς εκτός από τις λιγότερες ημέρες που έχει ο μήνας είναι και η αργία της Καθαράς Δευτέρας. Ετσι οι πληρωμές θα ξεκινήσουν στις 22 και θα ολοκληρωθούν στις 24 Φεβρουαρίου.

Στους λογαριασμούς θα πιστωθούν διπλές αυξήσεις, γιατί οι συντάξεις του Μαρτίου θα περιλαμβάνουν και το αναδρομικό ποσό της αύξησης 7.75% του μήνα Ιανουαρίου.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που λαμβάνει τον μήνα 750 ευρώ, με την αύξηση του 7,75% το μηνιαίο όφελος που είχε από την περασμένη πληρωμή ήταν περίπου 58 ευρώ, ενώ το ετήσιο φτάνει τα 696 ευρώ.

Δηλαδή, θα δει ξανά τη σύνταξη Μαρτίου αυξημένη κατά 58 ευρώ και θα λάβει επιπλέον τα 58 ευρώ που αντιστοιχούν στην αύξηση Ιανουαρίου, σύνολο, δηλαδή, 116 ευρώ περισσότερα από όσα πήρε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τι αφορούν οι 3 παροχές

Οι τρεις παροχές μέχρι τις εκλογές αφορούν :
1. Μπόνους προσωπικής διαφοράς

Οι δικαιούχοι του μπόνους (πιθανότατα ύψους 300 ευρώ), που σχεδιάζεται να δοθεί πριν από το Πάσχα, είναι περίπου 140.000 συνταξιούχοι, δηλαδή, το 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων, οι οποίοι:

Δεν έλαβαν καμία αύξηση αυτές τις ημέρες καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά.
Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων, αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 – 1.000 ευρώ.​​
Δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.

Το μόνο τους όφελος ήταν η λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος των αυξήσεων και γι’ αυτούς στο μέλλον.

Ωστόσο, αν ο δημοσιονομικός χώρος το επιτρέψει η βάση των δικαιούχων θα διευρυνθεί. Οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν πως το επίδομα προσωπικής διαφοράς μπορεί τελικά να δοθεί σε έως και 800.000 – 850.000 συνταξιούχους με εισόδημα από συντάξεις (ενδεχομένως και άλλες πηγές) ακόμη και πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα, δηλαδή στην συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων που δεν έλαβαν κάτι από τις αυξήσεις του 2023, οι οποίοι στο σύνολό τους είναι 900.000.

Οι ομάδες που εξετάζεται να ενταχθούν είναι:

όσοι είχαν πολύ μικρή αύξηση, για παράδειγμα έως 5 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και
όσοι πήραν πολύ μικρές αυξήσεις κάτω από το 7,75%, επειδή είχαν προσωπική διαφορά που συρρικνώθηκε λογιστικά και τους επέτρεψε να λάβουν μια μικρή αύξηση. Υπάρχει μια δεξαμενή 300.000 συνταξιούχων που «έσβησαν» την προσωπική τους διαφορά και πήραν «ψαλιδισμένες» αυξήσεις στην τσέπη μικρότερες από 7,75%.

2. Χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις

Αφορά περίπου 40.000 συνταξιούχους οι οποίοι έχουν λάβει την κύρια σύνταξη και περιμένουν μήνες ή και χρόνια για την απονομή της επικουρικής.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν έως τις 15 Μαρτίου αναδρομικά 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής έως και τον Ιανουάριο του 2023. Μοναδική προϋπόθεση είναι η αίτηση να έχει υποβληθεί έως και τον Ιούνιο του 2022 (πριν την 1η Ιουλίου 2022).
Παραδείγματα

Συνταξιούχος υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2016, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 είναι 7 χρόνια αναμονής. Θα λάβει τώρα, τον Μάρτιο, αναδρομικά 8.400 ευρώ. Όταν βγει η σύνταξή του το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που ούτως ή άλλως δικαιούται.

Συνταξιούχος υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2022, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 είναι 12 μήνες αναμονής. Θα λάβει τώρα, τον Μάρτιο, αναδρομικά 1.200 ευρώ. Οταν βγει η σύνταξη του το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που ούτως ή άλλως δικαιούται.

3. Επιταγή ακρίβειας

Το έκτακτο επίδομα εν είδει επιταγής ακρίβειας αναμένεται να δοθεί πριν από το Πάσχα και το εύρος των δικαιούχων θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό χώρο. Αν οι πόροι είναι περιορισμένοι, τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι αυστηρότερα, ώστε το επίδομα (πιθανότατα ύψους 300 ευρώ) να καλύψει μόνο τους δικαιούχους πολύ χαμηλών συντάξεων, δηλαδή, χαμηλότερων από 800 ευρώ μηνιαίως, όριο που ίσχυε πέρυσι.

Το Πάσχα πέρυσι είχε χορηγηθεί «επιταγή ακρίβειας» ύψους 324 εκατ. ευρώ και οι δικαιούχοι ήταν 1,7 εκατομμύριο πολίτες, μεταξύ των οποίων χαμηλοσυνταξιούχοι, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.