Αύξηση εντοπίζεται στις νησιωτικές περιοχές και μάλιστα σε δημοφιλείς προορισμούς και κυρίως στους νέους που αυτήν την περίοδο έχουν ξεκινήσει και τις διακοπές τους.

Αποτέλεσμα όμως είναι να αυξάνεται και το επιδημιολογικό φορτίο επικίνδυνα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπως έλεγε στο Έθνος υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Εξάλλου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, η πλειοψηφία των νέων τις τελευταίες ημέρες αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους 18-24 ετών και στη συνέχεια την ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών. Οι ηλικίες αυτές, δηλαδή από 18 έως 34 ετών, αφορούν στο 60% των νέων κρουσμάτων.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας και με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.

Στόχος να ενεργοποιηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο για το θέμα των ελέγχων και του συνωστισμού που παρατηρείται ειδικά σε κέντρα διασκέδασης, αλλά και για να ευαισθητοποιήσουν οι Δήμαρχοι του πολίτες να .

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους οι τοπικοί άρχοντες θα κληθούν να δημιουργήσουν άμεσα και λίστες με ονόματα συμπολιτών μας που έχουν προβλήματα και δεν μπορούν να μετακινηθούν αλλά θέλουν να εμβολιασθούν.

Άλλωστε από τη Τρίτη 6 Ιουλίου ξεκινά επισήμως από την Κρήτη το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού, μία διαδικασία που θα γίνει με ταχείς ρυθμούς και θα αφορά συμπολίτες μας με προβλήματα κινητικότητας αλλά και ψυχικά πάσχοντες.

Οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον ξεκινούν σε όλη τη χώρα με κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας, ενώ θα προηγηθεί συνεννόηση με τους δήμους και τις κοινότητες που θα έχουν ήδη προσκομίσει λίστες με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και επιθυμούν να το πράξουν.

Στο νέο εγχείρημα προηγούνται οι κάτοικοι των νησιών αλλά και των απομακρυσμένων περιοχών, που έχουν δυσκολίες στη μετακίνηση. Ήδη οι Δήμοι απομακρυσμένων περιοχών έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν τα ονόματα όσων επιθυμούν να εμβολιαστούν, ώστε να προωθηθεί η διαδικασία και να γίνει ο υπολογισμός των απαιτούμενων δόσεων.

Στο μεταξύ όμως αναμένεται και το κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα θέλουν να συμμετάσχουν στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, είτε πηγαίνοντας στα σπίτια των συμπολιτών μας είτε ακόμη και στα ιατρεία τους όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Οι γιατροί θα δηλώσουν συμμετοχή, έτσι ώστε οι πολίτες να έρχονται σε επαφή μαζί τους και να κανονίζουν τον εμβολιασμό και το ραντεβού τους. Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε, οι ιδιώτες γιατροί που θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα θα πληρώνονται μέσω ΕΟΠΥΥ 20 ευρώ όταν θα πηγαίνουν στο σπίτι των πολιτών και με 3 ευρώ όταν οι πολίτες θα πηγαίνουν στο ιατρείο τους.

Τα

Πάντως δεν είναι τυχαία η προσπάθεια επίσπευσης των εμβολιασμών. Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μείωση του ενδιαφέροντος, γεγονός όμως που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον τουρισμό, ειδικά εάν συνεχισθεί η αύξηση των κρουσμάτων στα νησιά.

Γι αυτό και η κυβέρνηση, όπως λένε έγκυρες πηγές του Έθνους έχει ήδη αποφασίσει τι μέτρα θα λάβει εάν συνεχισθεί η ίδια επιδημιολογική εικόνα, ενώ έτοιμη είναι και η λίστα με τα νησιά και τις περιοχές που έχουν υψηλό ιικό φορτίο το οποίο μπορεί αν συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες.

Στις περιπτώσεις αυτές θα ανακοινωθούν μέτρα που μεταξύ άλλων θα είναι :

Επαναφορά της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους
Αύξηση ελέγχων από τις τοπικές αρχές
Απαγόρευση υπαίθριων εκδηλώσεων
Απαγόρευση συγκεντρώσεων σε πλατείες κ.λ.π.
Περιορισμός ατόμων στα καταστήματα εστίασης
Διακοπή μουσικής σε μπιτς μπαρ και εξυπηρέτηση μόνο σε καθήμενους (ξαπλώστρες)
Περιορισμός κυκλοφορίας το βράδυ

Ωστόσο η κυβέρνηση προς ώρας θέλει να αποφύγει την εφαρμογή μέτρων τοπικού χαρακτήρα, καθώς μία τέτοια κίνηση θα πλήξει καίρια των τουρισμό αλλά και τη φήμη της χώρας εν μέσω θέρους. Γι αυτό και επιχειρεί να ενεργοποιήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση μήπως μέχρι τον Αύγουστο δημιουργηθούν νησιωτικές περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και περιοριστεί ο κίνδυνος.