Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων προχώρησε σε σημαντικές καταγγελίες, όπως το ότι το υγειονομικό λειτουργίας των ορίστηκε αφότου άνοιξαν οι και ότι αυτό αλλάζει κάθε εβδομάδα.

Σημείωσε πως το πρωτόκολλο προβλέπει είσοδο των παιδιών με απλό self test αλλά και επισκεπτήριο μία φορά την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο η Ένωση Κατασκηνώσεων αποφάσισε κατάργηση των επισκέψεων και υποχρεωτικά rapid test.

Μητέρα παιδιού: Βρέθηκε θετική δασκάλα που είχε κάνει εμβόλιο

Μητέρα παιδιού, το οποίο κόλλησε σε κατασκήνωση σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», πως το παιδί είναι σε άσχημη κατάσταση καθώς έχει 39 πυρετό και δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι του καθώς πονάει το σώμα του. Μάλιστα, όπως τόνισε θετική στον κορονοϊό βρέθηκε και μία εμβολιασμένη δασκάλα μέσα στην κατασκήνωση.

Όπως σημείωσε η μητέρα, το παιδί πήγε στην κατασκήνωση στις 4 Ιουλίου, ενώ είχε και αρνητικό rapid test, το οποίο ζήτησαν από την κατασκήνωση. Πέντε ημέρες μετά ενημερώθηκε πως το παιδί είναι θετικό. «Μας ήρθε ένα email που έλεγε ότι δασκάλα που είχε εμβολιαστεί με Johnson & Johnson ένα μήνα πριν, βγήκε θετική στον κορονοϊό» ανέφερε η μητέρα, η οποία υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει κάτι γιατί κάθε μέρα θα βρίσκονται και νέα κρούσματα.

Πρόεδρος κατασκηνώσεων: Το υγειονομικό πρωτόκολλο βγήκε αφότου ανοίξαμε

Ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων Π. Μπαρδάκης μίλησε στην ίδια εκπομπή για το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει στις παιδικές κατασκηνώσεις για το τον δηλώνοντας πως αυτό ορίστηκε αφότου άνοιξαν οι κατασκηνώσεις. Τόνισε μάλιστα πως πρωτόκολλο προέβλεπε επισκεπτήριο μια φορά την εβδομάδα, αλλά από την Ένωση αποφασίστηκε να μην υπάρχουν επισκέψεις.

Ο κ. Μπαρδάκης μιλώντας στην εκπομπή κατήγγειλε τα εξής: «Οι κατασκηνώσεις πέρυσι φιλοξένησαν 60.000 παιδιά μόνον με ένα κρούσμα ένα κοριτσάκι από τη Βέροια, όλα λειτούργησαν άψογα. Δυστυχώς, φέτος δεν ξεκινήσαμε καλά, δεν υπήρχε συνεργασία με το υπουργείο. Επί τρεις μήνες ζητούσαμε από το υπουργείο Εργασίας για να υπάρχει συνεννόηση. Το υγειονομικό πρωτόκολλο βγήκε αφού ανοίξανε οι κατασκηνώσεις, στις 18 Ιουνίου με ισχύ μέχρι 28 Ιουνίου». Μάλιστα υπογράμμισε πως αυτό το πρωτόκολλο «δεν μπορεί να είναι εβδομαδιαίο», καθώς το πρόγραμμα στις κατασκηνώσεις είναι 15ήμερο.

Στη συνέχεια ο ίδιος τόνισε ότι το πρωτόκολλο του υπουργείου Εργασίας προέβλεπε επίσκεψη στις κατασκηνώσεις μία φορά την εβδομάδα και η Ένωση Κατασκηνώσεων αποφάσισε να μην υπάρχουν επισκέψεις λόγω κορονοϊού, αλλά και πως ενώ η οδηγίες ήταν να μπαίνουν στις τα παιδιά με self test η Ένωση απαίτησε να μπαίνουν με rapid test. «Στην αρχή υπήρχαν κατασκηνώσεις που ζητούσαν self test γιατί αυτές ήταν οι οδηγίες» τόνισε.

Παράλληλα σημείωσε πως «δεν υπάρχει συνολική εικόνα των κρουσμάτων» και έκανε έκκληση στους γονείς να προστατέψουν όλοι μαζί τα παιδιά και να μην έρχονται στα κάγκελα για να τα επισκέπτονται ενώ απαγορεύονται.

Γιώργος Πατούλης: Η ηλικία μεταδοτικότητας του ιού έχει φτάσει τα 28 χρόνια

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης είπε πως η ηλικία μεταδοτικότητας του ιού έχει φτάσει τα 28 χρόνια. «Γενικότερα υπάρχει πρόβλημα αν δεν εμβολιαστούμε θα βλέπουμε τρύπες σε περιπτώσεις κοινωνικής συνεύρεσης. Η Δέλτα χτυπά τους νέους, η ηλικία μεταδοτικότητας του ιού έχει φτάσει τα 28 χρόνια. Το rapid test μπορεί να δημιουργήσει μία καλύτερη προσαρμογή στις κατασκηνώσεις», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής και παράλληλα τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος για τα άτομα που μπαίνουν και βγαίνουν από τις κατασκηνώσεις, όπως για παράδειγμα αυτοί που εργάζονται στις κουζίνες.

Παιδίατρος για κατασκηνώσεις: Να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μίλησε στο OPEN για τα κρούσματα στις κατασκηνώσεις λέγοντας πως πρέπει να αλλάξουν οπωσδήποτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των παιδιών. Επίσης, δήλωσε πως το 1/3 των παιδιών με κορονοϊό κολλούν λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

«Εκ του αποτελέσματος ήταν λάθος η απόφαση να μπαίνουν αρχικά στις κατασκηνώσεις με self test αλλά θα πρέπει να παρθούν και άλλα μέτρα. Αυτά τα παιδιά δεν είναι από την ίδια τάξη, είναι από διάφορες περιοχές, πρέπει να αλλάξουν οπωσδήποτε τα πρωτόκολλα για τις κατασκηνώσεις, όπως να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών» σημείωσε και στη συνέχεια προειδοποίησε:

«Γίνεται «πάρτι» με τον κορονοϊό στις κατασκηνώσεις. Σε 15 δευτερόλεπτα μεταδίδεται η μετάλλαξη Δέλτα». Επιπλέον, ο παιδίατρος τόνισε ότι «πρέπει να πάρουμε σοβαρά μέτρα για τον εμβολιασμό όλων των ηλικιών».

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ