Η κυβέρνηση φαίνεται ότι κρατάει χαμηλά τις προσδοκίες για το . Στο προσχέδιο που έχει αποστείλει στους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο αναφέρει ότι το υπερπλεόνασμα θα φτάσει στα 390 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχει πληρωθεί το που δόθηκε τον περασμένο Μάιο από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήταν περίπου 800 εκατ. ευρώ. Επίσης έχει δοθεί αυξημένο ύψους 68 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η επιστροφή η μειωμένη της προκαταβολής του φόρου επιχειρήσεων κόστισε στο κράτος 138 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά έχουν εγγραφεί στον προϋπ0ολογισμό και έχουν πληρωθεί.

Ωστόσο σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ είναι αρκετές οι εκκρεμότητες της κυβέρνησης. Θα πρέπει να καταλάβει χρήματα στην ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας διαφορετικά θα αυξηθούν τα τιμολόγια της επιχείρησης. Πρέπει να πληρώσει τα ΕΛΤΑ για την καθολική υπηρεσία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο έχει προβάδισμα η σκέψη τα χρήματα του υπερπλεονάσματος να μπουν στην άκρη ως «μαξιλάρι» και να μην δοθούν. Κι αυτό γιατί στις αρχές του 2020 αναμένουμε δικαστικές αποφάσεις οι οποίες θα έχουν σχέση με τα αναδρομικά και επομένως είναι καλό να ξεκινήσει να δημιουργείται ένας «κουμπαράς».

Η εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνει άλλα πράγματα και κυρίως ότι είμαστε κοντά σε υπερπλεόνασμα – μαμούθ. Το 9μηνο του 2019 τα στοιχεία δείχνουν ότι το πλεόνασμα έφτασε στα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ απ’ ό,τι υπολογιζόταν.