Έρχονται μειώσεις στις, που είχαν εκτοξευθεί τον Ιούνιο του 2021.

Πιο αναλυτικά , τουλάχιστον αυτό προβλέπεται από τη δυνατότητα για επαναξιολόγηση που δίνει το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που υπάρχει στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η διαδικασία επανελέγχου των αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε αρκετούς δήμους της χώρας είναι πιθανό να οδηγήσει σε μειώσεις στις περιπτώσεις που καταγράφηκαν υπερβολικές τιμές στον προσδιορισμό των αξιών.

Με την τροπολογία αποσαφηνίζεται το τοπίο, καθώς οι Δήμοι, θα μπορούν από τις 10 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου 2023 να κάνουν τις προτάσεις τους.

Οι νέες τιμές θα ισχύσουν από τον χρόνο έκδοσης της απόφασης και μετά, δηλαδή δεν θα γίνουν αναδρομικές διορθώσεις από τον χρόνο αρχικής ισχύος των αντικειμενικών τιμών, την 1η Ιανουαρίου 2022.

Οι περιοχές και οι αντικειμενικές αξίες

Από τους πρώτους δήμους που εκτιμάται ότι θα υποβάλουν γνώμη για αλλαγή των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να είναι αρκετοί δήμοι της Αττικής, όπου καταγράφηκαν μεγάλες αυξήσεις όπως

το Χαιδάρι,
η Δάφνη,
το Μαρούσι,
το Χαλάνδρι,
το Καματερό,
ο Αγιος Δημήτριος,
η Αγία Βαρβάρα αλλά και δήμοι όπως
της Αστυπάλαιας όπου οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν ως 230%,
του Ναυπλίου όπου η αύξηση άγγιξε το 70%,
της Κέρκυρας
του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης,
της Λήμνου αλλά και
δήμων της Εύβοιας όπου καταγράφονται μεγάλες επιβαρύνσεις για τους δημότες.

Ο υπουργός Οικονομικών θα εκδώσει απόφαση για αλλαγή αντικειμενικών αξιών, χωρίς πάντως να δεσμεύεται εκ των προτέρων ότι θα υιοθετήσει τις εισηγήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η θέση της ΠΟΜΙΔΑ για τις αντικειμενικές αξίες

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων έχει στείλει επιστολή στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, και τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ζητώντας να σταθούν στο πλευρό των πολιτών που αδικούνται.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ,οι Δήμοι της χώρας είχαν κληθεί και το 2021 να καταθέσουν την προβλεπόμενη «γνώμη» τους επί των τιμών ζώνης των περιοχών τους στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά μόνο το 10% εξ αυτών είχε ανταποκριθεί.