Όπως έχει γίνει γνωστό ανοίγει την 1η Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για τον προσωπικό γιατρό στην Αττική με περίπου 500 ιδιώτες γιατρούς.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, παρότι ο αριθμός των γιατρών δεν επαρκεί, οι πολίτες θα πρέπει να αρχίσουν να επιλέγουν για να εγγραφούν στο σύστημα. Και αυτό προκειμένου να αποφύγουν αργότερα τις ποινές που προβλέπονται με αυξημένη συμμετοχή σε φάρμακα, σε διαγνωστικές εξετάσεις και σε νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα.

Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα αφήσει ανοικτή την πλατφόρμα για να κάνουν συμβάσεις οι ιδιώτες γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ και πέρα από τις 31 Αυγούστου. Και αυτό με την ελπίδα ότι θα συγκεντρωθεί μεγαλύτερος αριθμός ιδιωτών γιατρών ώστε να καλυφθεί ο πληθυσμός της Αττικής.

Ιδανικά το υπουργείο Υγείας θα επιθυμούσε άλλους 300 με 350 ιδιώτες γιατρούς για να μπορέσουν οι πολίτες να βρουν διαθέσιμους και να εγγραφούν στην πλατφόρμα του προσωπικού γιατρού.

Ωστόσο, όσοι δεν βρουν ιδιώτη προσωπικό γιατρό μπορούν να απευθυνθούν και σε γιατρούς δημοσίων μονάδων όπως Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ.

Όμως, άγνωστο είναι εάν οι Παθολόγοι και οι Γενικοί Γιατροί των δημοσίων μονάδων υγείας θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον φόρτο εργασίας, καθώς ειδικά τα Κέντρα Υγείας πρώτης γραμμής καλύπτουν επείγοντα περιστατικά, προγραμματισμένα αλλά και περιστατικά Covid.

Πάντως, σε όλη τη χώρα οι γιατροί που έχουν συγκεντρωθεί για να αναλάβουν τον ρόλο του προσωπικού γιατρού είναι περιορισμένοι. Συνολικά για όλη την επικράτεια περίπου 1.000 γιατροί έχουν κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Υπολογίζεται παράλληλα ότι περίπου 2.500 Παθολόγοι και Γενικοί Γιατροί των Κέντρων Υγείας θα υποχρεωθούν να παράσχουν υπηρεσίες προσωπικού γιατρού και να εγγράφουν ασφαλισμένους στο σύστημα.

Με βάση του υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας προσωπικού γιατρό θα πρέπει να βρουν περίπου 8 εκατ. πολίτες αφού προς ώρας εξαιρούνται τα παιδιά.

Επειδή όμως όλο το εγχείρημα βαδίζει σε σαθρά θεμέλια, πηγές του ethnos αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας θα μεταθέσει χρονικά τις ποινές που θα επιβάλλονται στους πολίτες που δεν θα έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό.

Με βάση το νόμο προβλέπεται:

Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Ιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.
Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις κατά 10%
Από την ίδια ημερομηνία στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, θα πρέπει να πληρώνουν κατά επίσης 10% περισσότερο.
Από 01-01-2023 τα ποσοστά συμμετοχής θα αυξάνονται κατά 20% για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές.
Όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό από 1.9.2023 και δεν θα έχουν παραπεμπτικά, δεν θα έχουν προτεραιότητα για να επισκεφθούν γιατρούς ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και τις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.