«Ναι» υπό προϋποθέσεις φαίνεται ότι λένε οι θεσμοί στην νέα πάγια που θα λειτουργήσει με εισοδηματικό κόφτη για υποχρεώσεις που θα γεννηθούν από την 1/1/2020.

Η νέα πάγια ρύθμιση θα ψηφιστεί μεν με το νέο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών πριν το τέλος Οκτωβρίου αλλά θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση από το 2020.

Η πάγια ρύθμιση

Ειδικότερα μέσω της νέα πάγιας ρύθμισης οι τρέχουσες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως 24 δόσεις (αντί για 12 μήνες σήμερα) και έως 48 για τις έκτακτες (πχ. φόρο κληρονομιάς, πρόστιμα) φτάνει οι οφειλές αυτές να έχουν «γεννηθεί» από /1/1/2020.

Αυτό σημαίνει ότι αν και η νέα πάγια ρύθμιση θα θεσμοθετηθεί από φέτος, δεν θα υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης των τρεχουσών φετινών υποχρεώσεων πάνω από αυτές που επιτρέπει η σημερινή πάγια ρύθμιση.

Ο όρος αυτός τέθηκε επιτακτικά από τους δανειστές καθώς αν οι 24 έως και 48 άρχιζαν να ισχύουν από φέτος ήταν πολύ πιθανό να δημιουργήσει πρόβλημα στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

Τούτο διότι μαζί με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές μέχρι και 31/12/2018 θα έδιναν σε ένα μεγάλο αριθμό φορολογουμένων τη δυνατότητα να μεταφέρουν την πληρωμή παλιών και καινούργιων φορολογικών οφειλών στο απώτερο μέλλον.

Ο εισοδηματικός «κόφτης»

Για να αποτραπεί κάτι τέτοιο για το 2020 – όταν η νέα πάγια ρύθμιση μπει σε εφαρμογή – οι δανειστές εξασφάλισαν ότι η νέα ρύθμιση θα δανείζεται στοιχεία από αυτή των 120 δόσεων όπως το εισοδηματικά κριτήριο.

Πιο συγκεκριμένα ο ανώτατος αριθμός των 24 έως και 48 δόσεων θα είναι διαθέσιμος μόνο για τα εισοδήματα μέχρι και 10.000 ευρώ ανεξαρτήτως ύψους οφειλής .

Για μεγαλύτερα εισοδήματα θα υπάρχει ένα περιοριστής δόσεων ανάλογα με το εισόδημα και το ύψος της οφειλής και από κάποιο ύψος εισοδήματος και πάνω ο οφειλέτης δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη ρύθμιση.

 

Στην κατεύθυνση της αποτροπής όσων μπορούν να εξοφλήσουν να χρησιμοποιήσουν την νέα πάγια ρύθμιση εκτός του «εισοδηματικού» κόφτη στην νέα ρύθμιση θα υπάρχει και επιτόκιο 5% αντί 3% που ισχύει για την αντίστοιχη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Πιο καθαρά συμπεράσματα για την ρύθμιση του ιδιωτικούς χρέους προς την εφορία ώστε να καθοριστούν και άλλες λεπτομέρειες της νέας πάγιας ρύθμισης θα εξαχθούν μόλις κλείσει η πλατφόρμα των 120 δόσεων την επόμενη εβδομάδα.

Τι θα γίνει με τις κατασχέσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», όσοι οφειλέτες υπάγονται στη νέα «πάγια» ρύθμιση, έχοντας ήδη δεσμευμένους τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο, τα οποία εντάσσονται στη ρύθμιση, θα δουν στο αμέσως επόμενο διάστημα μια σημαντική αλλαγή: οι λογαριασμοί τους θα αποδεσμεύονται, εφόσον εισέλθουν σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα TAXISnet και λάβουν Βεβαίωση Αποδέσμευσης, την οποία θα πρέπει να κοινοποιούν άμεσα, με κάθε πρόσφορο μέσο, στις τράπεζες στις οποίες τηρούν τους συγκεκριμένους λογαριασμούς.

Στο ίδιο ευεργετικό πλαίσιο, κατά την ίδια πηγή, αναμένεται να τεθούν και όσοι οφειλέτες βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με ο μέτρο της κατάσχεσης των μισθών ή των συντάξεών τους ή άλλων εισοδημάτων τους.

 

Σε αυτή την περίπτωση, οι κατασχέσεις στους μισθούς ή τις συντάξεις τους ή τα άλλα εισοδήματά τους θα σταματούν, εφόσον εισέλθουν σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα TAXISnet και λάβουν Βεβαίωση Αποδέσμευσης, την οποία θα πρέπει να κοινοποιήσουν άμεσα, με κάθε πρόσφορο μέσο, στον εργοδότη ή στο ασφαλιστικό ταμείο, κατά περίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση, η αποδέσμευση θα ισχύει μόνο για τα ποσά καταθέσεων ή εισοδημάτων που δικαιούνται να λάβουν οι οφειλέτες από τη στιγμή της κοινοποίησης της βεβαίωσης και μετά και όχι για ποσά που ήδη έχουν δεσμευθεί και κατασχεθεί.