| Εχοντας ανά χείρας την ισχυρή λαϊκή εντολή για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, που έλαβε από την κάλπη των βουλευτικών εκλογών, ο Κυριάκος εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στη συγκρότηση του νέου υπουργικού συμβουλίου που θα αναλάβει την εφαρμογή του Κυβερνητικού Προγράμματος το οποίο ενέκρινε την Κυριακή με την ψήφο του ο ελληνικός λαός.

Στις 13.00 μ.μ. της Δευτέρας, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστεί στο αξίωμα του πρωθυπουργού και να λάβει από τον Ανώτατο Άρχοντα Προκόπη Παυλόπουλο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης παραλαβής του πρωθυπουργικού γραφείου από τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα.

Ο νέος πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ανακοινώσει έως το απόγευμα σήμερα τον κατάλογο με τους υπουργούς και υφυπουργούς, οι οποίοι προγραμματίζεται να ορκιστούν την Τρίτη και να μεταβούν αμέσως στα υπουργεία για να αναλάβουν καθήκοντα. Οι πληροφορίες θέλουν το νέο υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει για πρώτη φορά την Τετάρτη με την πλήρη σύνθεσή του και εκεί κάθε μέλος του να παραλαμβάνει φάκελο με τις προτεραιότητες του τομέα του που πρέπει να προωθηθούν τάχιστα.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη πριν από τις εκλογές έτοιμο τον βασικό κορμό του νέου υπουργικού σχήματος το οποίο θα συνδυάζει την εμπειρία και τη γνώση με το πνεύμα της ανανέωσης.

Από τις λίγες διαρροές, πάντως, που έχουν υπάρξει σχετικά με τα ονόματα που θα μετέχουν στην κυβερνητική σύνθεση, φαίνεται πως τα περισσότερα υπουργικά χαρτοφυλάκια θα αναληφθούν από έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη, ενώ θα αξιοποιηθούν αρκετά νέα στελέχη κυρίως σε θέσεις υφυπουργών, οι οποίοι θα έχουν σαφείς και προκαθορισμένες αρμοδιότητες.

Στο επίκεντρο οι επενδύσεις

Στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών καθήκοντα να αναλάβει, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», ο αρμόδιος γαλάζιος Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επελέγη λόγω της εμπειρίας και με στόχο να μην υπάρξει η παραμικρή χρονοτριβή στην προώθηση των προτάσεων της ΝΔ για μείωση της φορολογίας που θα αποτελέσει κίνητρο για την προώθηση των επενδύσεων.

Στο ευρύτερο οικονομικό επιτελείο κρίσιμους ρόλους θα έχουν οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ. Ειδικότερα:
*Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να αναλάβει το μετεξελιγμένο υπουργείο Οικονομίας που θα γίνει «Επενδύσεων» και θα αναλάβει να άρει το συντομότερο δυνατόν τα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια που εμποδίζουν τις επενδύσεις
*Ο Κωστής Χατζηδάκης, κατά τις τελευταίες πληροφορίες προορίζεται να αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν και νωρίτερα είχε παίξει το όνομά του και για το υπουργείο Παιδείας. Η επιλογή του σχετίζεται μα την επείγουσα λύση που πρέπει να δοθεί στην παραπαίουσα ΔΕΗ.

Ανοίγματα

Θεωρείται βέβαιο ότι ο νέος πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει και στελέχη από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Τα δύο ονόματα που κυκλοφορούν μετ΄ επιτάσεως είναι:
*του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο θα ενσωματωθεί η Μεταναστευτική Πολιτική, όπως και η ευθύνη των φυλακών,
*του Κυριάκου Πιερακάκη, ο οποίος φέρεται επικρατέστερος για το αναβαθμισμένο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στο οποίο θα μεταφερθούν αρμοδιότητες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο θα καταργηθεί.

Αναβαθμισμένο θα είναι υπουργείο Εσωτερικών που θα πάρει τις αρμοδιότητες για το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης. Την ευθύνη του οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας.

Επικρατέστεροι για Βουλή και υπουργεία

Για τα άλλα υπουργεία, ως επικρατέστεροι ακούγονται:
*ο Νίκος Δένδιας για το υπουργείο Εξωτερικών,
*για το Άμυνας ο Βασίλης Κικίλιας,
*για το Παιδείας η Νίκη Κεραμέως,
*για το Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης,
*για το Υγείας ο Κώστας Τσιάρας,
*για το Υποδομών και Μεταφορών ο Κώστας Αχ. Καραμανλής,
*για το Τουρισμού η Όλγα Κεφαλογιάννη,
*για το Δικαιοσύνης ένας εκ των Γιώργου Γεωργαντά ή Νίκου Παναγιωτόπουλου,
*για το Ναυτιλίας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης η ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
Μεταξύ εκείνων που προορίζονται για θέσεις υφυπουργών αναφέρονται οι Σοφία Ζαχαράκη, Δόμνα Μιχαηλίδου, Χάρης Θεοχάρης, Βασίλης Οικονόμου, Κώστας Βλάσσης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Βασίλης Κοντοζαμάνης, καθώς και ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή.
Για την προεδρία της Βουλής πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προταθεί ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.

Μετακομίζει το «Μαξίμου»

Με ενδιαφέρον αναμένεται το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι πληροφορίες θέλουν ένα πολύ αναβαθμισμένο ρόλο για το πρωθυπουργό γραφείο που θα περιγράφεται στο νέο οργανόγραμμα που θα καθοριστεί με το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά τη νέα διοικητική δομή της κυβέρνησης και θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση αμέσως μόλις λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση.

Εκεί ακούγεται ότι θα έχουν θέσεις ο Στέλιος Πέτσας, που το όνομα του «παίζει» και για θέση αναπληρωτή στο υπουργείο Οικονομικών, του Παναγιώτη Πικραμένου και του καθηγητή Γιώργου Γεραπετρίτη (σ.σ.: οι δύο τελευταίοι εξελέγησαν βουλευτές Επικρατείας), όπως και του προερχόμενου από τον ΣΕΒ Άκη Σκέρτσου τον οποίο οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου.

Στους σχεδιασμούς του νέου πρωθυπουργού είναι το πρωθυπουργικό γραφείο να μετακομίσει από το Μέγαρο Μαξίμου στο παλαιό υπουργείο Προεδρίας ή Διοικητικής Μεταρρύθμισης που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και είναι πιο λειτουργικό κτίριο.

Στον ίδιο χώρο, κατά πληροφορίες, θα γίνονται και οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, που θα πάψει να συγκαλείται στο Μέγαρο της Βουλής, έτσι ώστε να υπάρχει και σε συμβολικό επίπεδο σεβασμός στη διάκριση της Εκτελεστικής από τη Νομοθετική Εξουσία.