Οικογενειακό επίδομα: Κόβεται σε όσους δεν κάνουν δήλωση έως 20 Ιουνίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔04/05/2018 - 11:11 | Author: Newsroom Ipaidia

- - λόγοι βρίσκονται πίσω από τη μετάθεση της ημερομηνίας της β΄ δόσης των σε 727.265 δικαιούχους κατά ένα μήνα. Και αυτό γιατί το πολύ χαμηλό πλήθος των φορολογικών δηλώσεων οδήγησε την κυβέρνηση να ζητήσει από τους δικαιούχους αυτών των (τα οποία υπολογίζονται με εισοδηματικά κριτήρια) να υποβάλουν δήλωση έως 20 Ιουνίου, προκειμένου να τα λάβουν μεταξύ 25 -27 Ιουνίου αντί για τα τέλη Μάη .

Με άλλα λόγια, όποιος δεν κάνει δήλωση έως 20 Ιουνίου, δεν θα λάβει επίδομαμεταξύ 25 -27 Ιουνίου. Μεταξύ 20 -31 Μαΐου θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το επίδομα (). Για να υποβάλει κανείς αίτηση, πρέπει πρώτα να έχει κάνει δήλωση για το 2017.

Γιατί αυτό; Όπως ρητά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έως τώρα, όχι μόνο ο αριθμός ο αριθμός φορολογικών δηλώσεων , αλλά και " ο ρυθμός αύξησης του όγκου" τους είναι "ιδιαίτερα μικρός".

Έτσι, όπως τονίζει ο , προκειμένου " να δοθεί στους δικαιούχους επαρκής χρόνος υποβολής της (έντυπο Ε1) για τα εισοδήματα του 2017 και ακολούθως της απαραίτητης νέας αίτησης για το 2018", αποφασίστηκε "η μετακίνηση της ημερομηνίας πληρωμής κατά ένα μήνα".

Υπενθυμίζεται πάντως πως η α’ δόση των η οποία καταβλήθηκε πριν το Πάσχα, υπολογίστηκε με βάση τα εισοδήματα του 2016.

Το ίδιο, θεωρητικά, θα μπορούσε να γίνει και με τη β΄ δόση, ενώ ο συμψηφισμός των επιδομάτων , θα μπορούσε να γίνει μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2017.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο αποφασίστηκε από την κυβέρνηση να αποφευχθεί.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά η καταβολή της β’ δόσης των οικογενειακών επιδομάτων χρησιμοποιείται ως "κίνητρο" για την γρηγορότερη δυνατή υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων , δεδομένου του ιδιαίτερα μικρού όγκου των δηλώσεων που είχε καταγραφεί έως τώρα.

Με βάση την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ, το επίδομα θα καταβληθεί μόνο σε όσους θα έχουν υποβάλει την αίτηση του νέου έως και την 20η Ιουνίου 2018 και θα δικαιούνται το επίδομα βάσει των εξαρτώμενων τέκνων και του εισοδήματος που είχαν το 2017 (σύμφωνα με την φετινή φορολογική δήλωση).

Η νέα ηλεκτρονική διαδικασία των αιτήσεων θα ξεκινήσει το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου (δηλαδή μεταξύ 10 -31 Μαΐου).

Ταυτόχρονα θα έχει ολοκληρωθεί τεχνικά η νέα πλατφόρμα για την αίτηση που θα προσφέρει σημαντικά καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων δεδομένου ότι θα τους απαλλάσσει από κάθε γραφειοκρατική διαδικασία και προσκόμιση δικαιολογητικών, αλλά και θα ενσωματώνει ταυτόχρονα όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι η μετακίνηση αυτή δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή της Γ΄ δόσης στα τέλη Ιουλίου, η οποία και θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 25 - 27 Ιουλίου σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλλει για το 2018 έως και την 20η Ιουλίου.

Μάλιστα στις Β΄ και Γ΄ δόσεις θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι αναδρομικές οφειλές από την αρχή του έτους του νέου επιδόματος παιδιού, οι τυχόν αναγκαίοι συμψηφισμοί καθώς και αναδρομικές οφειλές εκκρεμοτήτων προηγούμενων ετών που θα έχουν οριστικοποιηθεί και ελεγχθεί.

ΟΠΕΚΑ: Ημερομηνία πληρωμής Β’ δόσης • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

  Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

  Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !  • express

   europalso

  Enter your email address: