Πολυεπίπεδη είναι η προσφορά του Πολεμικού Ναυτικού προς το κοινωνικό σύνολο, με αιχμή τους κατοίκους των ακριτικών νησιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει «υιοθετήσει» τους κατοίκους 10 ακριτικών νησιών όσον αφορά στην υγειονομική περίθαλψή τους. Είναι οι κάτοικοι των Ψαρών, της Ηρακλειάς, της Δονούσας, των Κουφονησιών.της Σχοινούσας , της Κέρου, της Γαύδου, της Σίκινου, της Κιμώλου και της Φολεγάνδρου. Σημειώνεται ότι το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς» στο οποίο επιβαίνει διακλαδική ομάδα 31 ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και 11 νοσηλευτών προκειμένου να παράσχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους κατοίκους ακριτικών νησιών. Στη διάρκεια των 4 αποστολών του φέτος αντιμετωπίσθηκαν 1453 περιστατικά ενώ έγιναν και 176 εργαστηριακές εξετάσεις.

Στις κοινωνικές δράσεις του Πολεμικού Ναυτικού εντάσσονται:

-Η διαρκής παρουσία μονάδων του Στόλου σε ακριτικά νησιά

-Η διάθεση μονάδων του Στόλου για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

-Η διάθεση της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού που έχει δώσει 19 συναυλίες για την συγκέντρωση φαρμάκων και τροφίμων για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. ενώ σε εθελοντική βάση πληρώματα πολεμικών πλοίων προσφέρουν γεύματα σε γηροκομεία νησιών, και διατίθενται 25.000 μερίδες φαγητού από το περίσσευμα γευμάτων σε τοπικές ενορίες και δήμους για τη σίτιση ευπαθών ομάδων .

-Η παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε ιδιώτες, πληρώματα εμπορικού ναυτικού, πιλότους και σωστικές ομάδες και επαγγελματικές σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ. Η εκπαίδευση παρέχεται από τη σχολή ελέγχου Βλαβών, το σχολείο διαφυγής (HELO DUNKER) και το ναύσταθμο.

-Η προστασία περιοχών Natura, η λήψη μέτρων καταγραφής και προστασίας κητωδών η αποτύπωση και προστασία ενάλιων αρχαιοτήτων, ο καθαρισμός ακτών,

-η συντήρηση των φάρων

-η έκδοση αγγελιών, navtex, έντυπων και ηλεκτρονικών χαρτών και διόρθωση τους, μελετών και γνωμοδοτήσεων για λογαριασμό δημοσίων φορέων και ιδιωτών μέσω της υδρογραφικής υπηρεσίας

Σε επίπεδο μέριμνας για το προσωπικό το Πολεμικό Ναυτικό προχωρά μεταξύ άλλων στην κατασκευή πολυκατοικιών και στην ανακαίνιση κτιρίων σε μείζονες σχηματισμούς για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν υφίστανται οφειλές όσον αφορά στη χορήγηση εφάπαξ βοηθημάτων σε δικαιούμενα στελέχη με το μέσο χρόνο παροχής τους 2 μήνες.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ