Δεκαεπτά αλλαγές στη φορολογία, που μειώνουν τη επιβάρυνση φυσικών και νομικών προσώπων και των ακινήτων, αλλά και διευκολύνουν τις συναλλαγές με τη φορολογική διοίκηση και θα εφαρμοστούν σταδιακά από το 2019 και το 2020, αποφάσισε να προωθήσει άμεσα για ψήφιση στη Βουλή η νέα κυβέρνηση.

Η πρόθεσή της αυτή προαναγγέλθηκε ήδη από προχθές μέσω επίσημων δηλώσεων του οικονομικού επιτελείου της, αλλά και με ανεπίσημες διαβεβαιώσεις στελεχών της ότι θα επιδιωχθεί εντός του θέρους να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο θα υλοποιείται ένα μεγάλο μέρος από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για αλλαγές στο φορολογικό (Άμεσες προτεραιότητες με χρονοδιαγράμματα υλοποίησης καθορίστηκαν για όλα τα υπουργεία, οι οποίες δημοσιεύονται στις σελίδες 4-5).

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή εισήγησή του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο επιβεβαίωσε τον σχεδιασμό αυτό, δηλώνοντας ότι το δεύτερο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων, δηλαδή περί τα τέλη Ιουλίου, θα είναι το φορολογικό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι περισσότερες από τις ρυθμίσεις για διευκολύνσεις προς τα νοικοκυριά για την αποπληρωμή των οφειλών τους και για μειώσεις φορολογικών συντελεστών, τις οποίες υποσχέθηκε προεκλογικά το κυβερνών κόμμα.

Ειδικότερα, τα φορολογικά μέτρα τα οποία προτίθεται να νομοθετήσει άμεσα η νέα κυβέρνηση, όπως αυτά αναφέρονται στον φάκελο προτεραιοτήτων τον οποίο κοινοποίησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αλλά και με βάση πληροφορίες που συνέλεξε η «Ν», προβλέπουν:

Α) Διατάξεις που θα ισχύσουν από το 2019:

1 Βελτίωση της ρύθμισης των 120 μηνιαίων δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα, θα προβλέπονται ευνοϊκότεροι όροι αποπληρωμής για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ στην εφορία και τα ταμεία, ενώ θα θεσμοθετηθεί και πλαίσιο για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογουμένων.

2 Βελτίωση της διάταξης που προβλέπει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα είδη διατροφής και την εστίαση, ώστε για όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις τροφίμων και ποτών να ισχύει ο μειωμένος συντελεστής 13% (να μην προβλέπεται π.χ. συντελεστής 24% για τον σερβιριζόμενο καφέ και 13% για τον πωλούμενο καφέ από τα σούπερ μάρκετ).
Β) Ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν από το 2020 και μετά:

3 Καθιέρωση νέας προοδευτικής κλίμακας για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα προκύψει από τις ακόλουθες μεταβολές:

* Μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, με διατήρηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος στο επίπεδο των 8.600-8.700 ευρώ για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Η διατήρηση του αφορολογήτου θα γίνει είτε με πλήρη κατάργηση της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ και ονομαστικό ορισμό του αφορολογήτου μεταξύ 8.600-8.700 ευρώ, είτε με σημαντική περικοπή της έκπτωσης φόρου, ώστε από τη διαίρεση με τον νέο συντελεστή 9% να προκύπτει έμμεσα αφορολόγητο όριο 8.600-8.700 ευρώ.

* Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 42%.

* Εξορθολογισμό όλων των υπολοίπων συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και αναδιαμόρφωση των φορολογικών κλιμακίων με κύριο στόχο τη φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης.

4 Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας. Το 2020 θα μειωθεί στο 24% και το 2021 στο 20%.

5 Μείωση του φόρου μερισμάτων των μετόχων από 10% σε 5%, το 2020.

6 Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11% από το 2020 έως το 2023.

7 Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της διετίας 2020-2021.

8 Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

9 Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για το 2019 ή για το 2020 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2020 ή 2021) και πλήρης κατάργησή του για το 2020 ή το 2021 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2021 ή 2022).

10 Αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών για τρία χρόνια.

11 Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων.

12 Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο.

Σε δεύτερη φάση, σε άλλο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, είτε το φθινόπωρο είτε εντός του 2020, θα επιδιωχθεί να περιληφθούν και οι υπόλοιπες φορολογικές ρυθμίσεις τις οποίες υποσχέθηκε προεκλογικά το κυβερνών κόμμα. Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπουν:

1 Καθιέρωση πρόσθετου αφορολόγητου ορίου εισοδήματος 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

2 Σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (εταιρειών) και λοιπών νομικών οντοτήτων από το 28% στο 20%. Η μείωση θα γίνει σε δύο ετήσιες δόσεις: από το 28% στο 24% για τη χρήση του 2020 και στο 20% στη χρήση του 2021.

3 Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 10% στο 5%.

4 Ευνοϊκή φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.

5 Φορολογικά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις, όπως οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, η αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας και η ενίσχυση του προγράμματος golden visa για την προσέλκυση κεφαλαίων και αλλοδαπών επενδυτών.

Φάκελος προτεραιοτήτων

Πέραν των νομοθετικών ρυθμίσεων για διευκολύνσεις προς τους φορολογούμενους και μειώσεις φορολογικών συντελεστών, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ οφείλει, σύμφωνα με τον φάκελο που παρέλαβε από τον πρωθυπουργό, να δρομολογήσει άμεσα, κατά προτεραιότητα, και τις παρακάτω δράσεις:

* Μελέτη μετεγκατάστασης και αξιοποίηση κτηριακών υποδομών σύμφωνα με τη νέα δομή της κυβέρνησης.

* Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).

* Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.

* Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και των ΟΤΑ (B2G).

Επίσης, σύμφωνα με τον φάκελο προτεραιοτήτων, θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την υλοποίηση των παρακάτω μέτρων, που ήδη συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στο πλαίσιο του προγράμματος της ενισχυμένης εποπτείας, σύμφωνα με τη naftemporiki:

* Αξιολόγηση των σχεδίων δράσης της ΑΑΔΕ και του ΓΛΚ από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

* Πρόοδος στη στελέχωση της ΑΑΔΕ με στόχο 12.500 υπαλλήλους.

* Σχέδιο 2019-2022 για την παρακολούθηση διαφόρων έργων, συμπεριλαμβανομένου του ορισμού εκτελεστικού συμβουλίου.

* Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών της ΑΑΔΕ.

* Βελτίωση των δυνατοτήτων του ΓΛΚ (προσωπικό, εκπαίδευση, πόροι) για να μπορεί να ελέγχει τις προτάσεις χρηματοδότησης.

* Κατηγοριοποίηση κατά ταμείο και κατά δραστηριότητα για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.

* Περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού.

* Υιοθέτηση ενοποιημένης προσέγγισης για την κατάρτιση των προϋπολογισμών μέσω της μεταφοράς της ευθύνης για τον ορισμό ανωτάτων ορίων δαπανών στο ΓΛΚ.

* Εφαρμογή χρονοδιαγράμματος εξόφλησης, με στόχο 0,5 δισ. ανεξόφλητα.

* Λήψη απόφασης περί της διαλύσεως ή επεκτάσεως της εντολής του ΤΧΣ (στα μέσα του 2022).

* Περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, σύμφωνα με το δημοσιευμένο χρονοδιάγραμμα.

* Εφαρμογή επιχειρησιακού προγράμματος αξιοποίησης του .

 

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ