: Διαβάστε στο iPaidia.gr πώς θα υπολογίσετε την ανά . Απόκλιση του μέσου όρου επίδοσης από τον υπολογισμό των μορίων.

Ελπίδα Οικονομίδη-

Σε σπαζοκεφαλιά εξελίσσεται για τους υποψηφίους ο υπολογισμός των μορίων αλλά και της μέσης βαθμολογίας, λίγες μέρες πριν την συμπλήρωση του .

Όσοι υποψήφιοι κυμαίνονται σε βαθμούς μεταξύ 8,2 και 9,7 φαίνεται να βρίσκονται στο «όριο» του αποκλεισμού από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου, με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές να σημειώνουν ότι μαθητές ακόμα και κοντά στον βαθμό 10 κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός οποιουδήποτε .

Σε απόλυτους αριθμούς, όπως έχει γράψει στο παρελθόν και το iPaidia.gr, οι υποψήφιοι που δεν θα έχουν την ευκαιρία να συμπληρώσουν μηχανογραφικό υπολογίζονται μεταξύ 15.000 με 20.000.

Διαφορετικά και μέσος όρος επίδοσης

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους ότι ο υπολογισμός των τους αφορά αποκλειστικά στο να υπολογίσουν που κυμαίνεται η επίδοσή τους για να επιλέξουν τις πρώτες επιλογές τους στο τους δελτίο.

Για παράδειγμα ένας υποψήφιος του 2ου επιστημονικού πεδίου που έχει πετύχει 15.000 μόρια θα ανατρέξει στις βάσεις των προηγούμενων ετών ώστε να δει αναλογικά σε ποιες σχολές έχει περισσότερες πιθανότητες να εισαχθεί.

Για φέτος, λόγω της επαναφοράς των συντελεστών βαρύτητας, προτείνεται στους υποψηφίους η σύγκριση να γίνει και με τις προπέρσινες βάσεις εισαγωγής δηλαδή τις 2019.

Αντιθέτως, για όποιον υπολογίζει την , ο μέσος όρος επίδοσης των τεσσάρων μαθημάτων, χωρίς τις αυξομειώσεις που φέρνουν οι συντελεστές βαρύτητας είναι αυτός που θα υπολογιστεί και όχι τα μόρια.

Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος του 4ου επιστημονικού πεδίου θα υπολογίσει τον βαθμό που προκύπτει από τον μέσο όρο των τεσσάρων μαθημάτων και θα αναμένει την ανακοίνωση των ανά πανεπιστημιακό τμήμα για να δει εάν περνάει το όριο που θα του επιτρέψει να επιλέξει τις σχολές που επιθυμεί.

Που αναμένεται να κινηθεί η ΕΒΕ ανά

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την τοποθετούν υψηλά τον πήχη, δυσκολεύοντας αρκετούς υποψηφίους που κινούνται σε χαμηλές βαθμολογίες.

Το νέο σύστημα που λειτουργεί ως «κόφτης» αποκλείει εκ των προτέρων υποψηφίων με βαθμούς όπως 4, 5 ή 7, όμως πολύ πιθανόν ακόμα και υποψήφιοι με 9,5 να μην καταφέρουν να συμπληρώσουν .

-Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η μέση βαθμολογία κινείται γύρω από το 11,2, και η ΕΒΕ υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 8,9 (0,80 συντελεστής) έως 13,3 (1,20 συντελεστής).

-Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, στο οποίο είναι πιο ανταγωνιστικοί οι βαθμοί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η μέση βαθμολογία κινείται γύρω από το 11,9, και η ΕΒΕ υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 9,5 (0,80 συντελεστής) έως 14,3 (1,20 συντελεστή).

-Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο, που οι βαθμολογίες φέτος ήταν καλύτερες από πέρσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η μέση βαθμολογία κινείται γύρω από το 12,1, και η ΕΒΕ υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 9,7 (0,80 συντελεστής) έως 14,5 (1,20 συντελεστής).

-Τέλος στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, καταγράφονται οι χαμηλότερες βαθμολογίες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η μέση βαθμολογία κινείται γύρω από το 10,3, και η ΕΒΕ υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 8,2 (0,80 συντελεστής) έως 12,4 (1,20 συντελεστής).

Ευκαιρία για όσους δεν πετύχουν να ξεπεράσουν την ΕΒΕ στο επιστημονικό τους πεδίο, είναι η επιλογή στο μηχανογραφικό των σχολών που ανήκουν στην Κοινή Ομάδα (Παιδαγωγικά, ΤΕΦΑΑ) και η τους θα είναι η χαμηλότερη μεταξύ των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ