Δείτε παρακάτω ποιές κατηγορίες εργαζομένων θα δούνε σημαντική βελτίωση στις – Πώς διαμορφώνονται τα ημερομίσθια, οι τριετίες

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η μικτά αναμένεται να ανακουφίσει σε έναν βαθμό τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό συγκριτικά με το 2019 θα δουν τις ετήσιες αποδοχές τους σημαντικά αυξημένες.

Ο νέος κατώτατος μισθός, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, κυμαίνεται από 780 έως 1.014 ευρώ, που είναι ο μισθός με τρεις τριετίες, για εκείνους που έχουν δικαίωμα προσαύξησης τριετιών.

Το νέο κατώτατο ημερομίσθιο διαμορφώνεται στα 34,84 ευρώ από 31,85 ευρώ ημερησίως.

Κερδισμένοι είναι εκείνοι που πληρώνονταν με τον κατώτατο μισθό τον Φεβρουάριο του 2012 και έχουν κατοχυρωμένες τριετίες, καθώς οι συνολικές αποδοχές τους αυξάνονται σημαντικά.

Το πλαίσιο των «καθαρών» αμοιβών

Αναφορικά με τις καθαρές αμοιβές από 1ης Απριλίου ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 667 ευρώ αντί των 548 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι σε ετήσια βάση ο εργαζόμενος θα λαμβάνει τρεις επιπλέον μισθούς σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει.

Σε δωδεκάμηνη βάση ο κατώτατος μισθός φθάνει τα 910 ευρώ από τα 832 ευρώ σήμερα. Η χώρα μας μετά την αύξηση αυτή βρίσκεται στην 10η θέση (από την 13η θέση που κατείχε πριν την αύξηση) σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό.

Υπενθυμίζεται πως μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού συνολικά θα αυξηθούν και 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων είναι το επίδομα ανεργίας, το οποίο από 438 ευρώ σήμερα θα διαμορφωθεί στα 479 ευρώ.

Πως διαμορφώνονται οι τριετίες

Τις τριετίες δικαιούνται οι εργαζόμενοι που είχαν την ανάλογη προϋπηρεσία μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Για τους υπολοίπους οι τριετίες έχουν παγώσει, έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω του 10%.

Η άρση του περιορισμού των τριετιών για τους υπόλοιπους εργαζόμενους θα αποφασισθεί, όποτε η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.Τον Ιανουάριο «μετρήθηκε» στο 10,8%.

Με βάση τις τριετίες, πάντως, οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με κατώτατο μισθό και τις έχουν κατοχυρώσει με προϋπηρεσία 0-3 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012 θα λαμβάνουν από 1η Απριλίου 780 ευρώ, με προϋπηρεσία 3-6 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012 θα πάρουν 858 ευρώ, με προϋπηρεσία 6-9 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012 ο μικτός τους μισθός θα ανέλθει στα 936 ευρώ, ενώ με προϋπηρεσία 9 έτη και άνω έως τον Φεβρουάριο του 2012 θα πάρουν μικτά 1.014 ευρώ.

O Εμπορικός Σύλλογος

Ο εμπορικός σύλλογος μετά από συνεδρίαση της διοίκησης «χαιρετίζει» την αύξηση, επισημαίνει ωστόσο ότι οι ανακοινώσεις δεν συνοδεύτηκαν από μέτρα στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα επισημαίνει: «Δεχόμαστε με θετική ανταπόκριση την ανακοίνωση αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς το μέτρο αυτό καθίσταται ευνοϊκό ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των αναγκών των εργαζομένων εξαιτίας του πληθωρισμού και ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα για κάλυψη και καταναλωτικών αναγκών.

Είναι λογικό οι ανάγκες των εργαζομένων να είναι αυξημένες όπως αντίστοιχα αυξημένες είναι κι οι πιέσεις που ασκούνται στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Από αρχές Απριλίου αυξάνονται οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων ως προς το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος κατά περίπου 10%. Μια ακόμη υποχρέωση στις μικρές επιχειρήσεις, που ταλανίζονται από οφειλές και λειτουργικά έξοδα που δεν είχαν κανένα ελαφρυντικό κριτήριο αλλά κι από έλλειψη έως σήμερα αντισταθμιστικών μέτρων για την υγιή λειτουργία τους. Ο εμπορικός κόσμος πλήττεται συνεχώς και έως τώρα δεν έχει ικανοποιηθεί ούτε το πάγιο αίτημά του της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος. Ευελπιστούμε να υπάρξουν σύντομα νέα μέτρα στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ώστε να μιλάμε για επιτυχία όλων των μέτρων ενίσχυσης».

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ