Μέσα στο μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις στο για την παροχή επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων σε νέους 25 εως 29 ετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή υπογράφηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση και η δεύτερη φάση του προγράμματος αναμένεται να «τρέξει» εντός των επόμενων 10 ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι η επέκταση του προγράμματος επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση έναν μήνα μετά τις εκλογές συμπεριέλαβε στο δεύτερο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» με ευνοϊκότερους όρους, βελτιωμένες προϋποθέσεις ένταξης και με προϋπολογισμό 375 εκατ. ευρώ (ο συνολικός προϋπολογισμός πρώτης και δεύτερης φάσης ανέρχεται πλέον σε 750 εκατ. ευρώ).

Οι διατάξεις που εισηγήθηκε η κυβέρνηση και ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής επιφέρουν τρεις σημαντικές τροποποιήσεις στους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος διευρύνοντας την περίμετρό του.

“Σπίτι μου”: Τα εισοδηματικά κριτήρια

Εισόδημα: Ειδικότερα, ορίστηκε ότι το κατώτατο εισοδηματικό όριο των 10.000 ευρώ για την ένταξη στο πρόγραμμα θα συνυπολογίζει και τυχόν τεκμαρτά εισοδήματα. Με τον τρόπο αυτό αν το νοικοκυριό δηλώνει πραγματικό ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ το οποίο μαζί με τα τεκμήρια ξεπερνά τα 10.000 ευρώ θα μπορεί να ενταχθεί στη δεύτερη φάση του προγράμματος παρά το γεγονός ότι είχε αποκλειστεί στην πρώτη.

Αντιστοίχως διαμορφώνονται και τα ανώτατα εισοδηματικά όρια (πραγματικά και τεκμαρτά):

Για τους νέους άγαμους έως 16.000 ευρώ.
Για ζευγάρια έως 24.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο (π.χ. για τετραμελή οικογένεια τα 30.000 ευρώ).
Μονογονεϊκές οικογένειες έως 27.000 ευρώ με αντίστοιχη προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου.
Παλαιότητα: Η δεύτερη αλλαγή αφορά την παλαιότητα του ακινήτου. Σύμφωνα με το πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος, το ακίνητο θα έπρεπε να έχει οικοδομηθεί τουλάχιστον πριν από 15 έτη. Με την τροποποίηση ορίζεται πως η δεκαπενταετία υπολογίζεται από τον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας και όχι από τον χρόνο αποπεράτωσης της κατασκευής.
Μέγεθος: Η τρίτη τροποποίηση σχετίζεται με το μέγεθος του ακινήτου, καθώς διευκρινίστηκε ότι στο ανώτατο όριο των 150 τ.μ. δεν προσμετρώνται αυτά που αποτυπώνονται στο συμβόλαιο αγοράς ως παραρτήματα-παρακολουθήματα.

“Σπίτι μου”: Τα ακίνητα που θα υποστηρίζει η δανειοδότηση

Πλέον, μετά τις τρεις σημαντικές αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας καθορίζεται ότι το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα υποστηρίζει τη δανειοδότηση μόνο για ακίνητα που:

Θα χρησιμοποιηθούν ως κατοικία.
Εχουν αξία έως €200.000, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς.
Εχουν μέγεθος έως 150 τ.μ. πλην οριζόμενων βοηθητικών χώρων.
Η οικοδομική άδειά τους εκδόθηκε πριν από τουλάχιστον 15 έτη
Βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής

Παραμένει βέβαια η προϋπόθεση ότι οι αιτούντες δεν διαθέτουν άλλο σπίτι ή τυχόν ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους δεν καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες. Ειδικότερα, στην περίπτωση άγαμου και άτεκνου δικαιούχου κατάλληλα για κατοικία θεωρούνται ακίνητα άνω των 50 τ.μ., ενώ για τους υπόλοιπους το μέγεθος αυξάνεται κατά 10 τ.μ. ανά μέλος της οικογένειας.
“Σπίτι μου”: Τα μέχρις στιγμής δεδομένα του προγράμματος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η πρώτη φάση του προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ (375 εκατ. ευρώ από ΔΥΠΑ και 125 εκατ. ευρώ από τράπεζες) έχει φτάσει στα όριά του καθώς μέσα σε σχεδόν 4 μήνες εγκρίθηκαν δάνεια συνολικού ύψους 487 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 19 Ιουλίου:

Υποβλήθηκαν συνολικά 38.558 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 30.756, δηλαδή 8 στις 10 (80%).

Από τις 30.756 αξιολογημένες αιτήσεις έλαβαν προέγκριση 21.132, δηλαδή σχεδόν 7 στις 10 (69%), ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Από τις 21.132 προεγκρίσεις έχουν εγκριθεί 4.644 δάνεια (22%), ενώ έχουν ήδη εκταμιευθεί 53, με μέσο όρο ποσού έγκρισης περίπου 104.900 ευρώ

Τέλος, βρίσκονται υπό αξιολόγηση 3.168 αιτήσεις.