Νέο επίδομα – voucher για τη χρήση POS – Τι πρέπει να ξέρετε – Ποιοί θα

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, με voucher των 120€ για την αναβάθμιση τους ή των 350€ για την αντικατάσταση τους, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ επιχειρούν να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις ώστε να….κάνουν το πέρασμα στην πλήρως ψηφιοποιημένη εποχή.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να διασυνδέσουν on line 400.000 ταμειακές μηχανές με τα POS ενώ ειδικά για την εστίαση προβλέπονται 140.000 ταμειακές μηχανές νέας γενιάς. Οι αιτήσεις για τα voucher θα τρέξουν σε 2 κύκλους, ο πρώτος έως τις 15 Μαΐου και ο δεύτερος έως τις 30 Ιουνίου , το κόστος θα ανέλθει σε 165εκατ€ και θα καλυφθεί αποκλειστικά από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στόχος του σχεδίου , όπως παρουσιάστηκε από τις ηγεσίες του ΥΠΟΙΚ και της ΑΑΔΕ δεν είναι άλλος από το μπλόκο στα κόλπα με τις μαϊμού αποδείξεις και την απόκρυψη τζίρου ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερο η φοροδιαφυγή. Η παρέμβαση θα ξεδιπλωθεί σε 3 άξονες :

Οι φορολογικοί έλεγχοι έχουν δείξει ότι η πληρωμή με κάρτα δεν συνοδεύεται πάντα από απόδειξη, κάποιες επιχειρήσεις δικαιολογούν τον τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν POS που εκκαθαρίζονται στο εξωτερικό. Η διασύνδεση εξασφαλίζει ότι η πληρωμή με κάρτα θα προχωρά μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή ενώ πλέον το POS δεν θα μπορεί να δέχεται «ελεύθερες» συναλλαγές, εκτός δηλαδή της ταμειακής με την οποία είναι συνδεδεμένο.

ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ : Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν αποσυρθεί περίπου 140.000 παλιές και θα έχουν αντικατασταθεί από νέες που έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη μνήμη τους και να εκδίδουν αναφορές που θα τις στέλνουν απευθείας – κι όχι μέσω υπολογιστή- στην ΑΑΔΕ. Οι παλαιού τύπου ταμειακές δεν αποθηκεύουν αρχεία στη μνήμη τους, η έκδοση αποδείξεων γίνεται με βάση τα αρχεία που αποθηκεύονται στον υπολογιστή ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι παράκαμψης των μηχανισμών.

ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ: Με τον τρέχον καθεστώς, οι ταμειακές δεν καταγράφουν τραπέζια ούτε παραγγελίες , καταγράφονται παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στην ταμειακή, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς καταγραφή στην φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη ενώ εκ των υστέρων διαγράφεται τζίρος. Με τις νέες μηχανές , η απόδειξη θα εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, οι εκκρεμείς παραγγελίες ( ανοικτά τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις θα καταγράφονται στη μνήμη ενώ εκδίδεται Ζ μόνο αφού έχουν κλείσει όλα τα τραπέζια.

Την ίδια ώρα το ΥΠΟΙΚ φαίνεται ότι επανεξετάζει το πλαίσιο φορολογικών κινήτρων για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Η έκπτωση φόρου έως 2.200€ που απολαμβάνουν οι φορολογούμενοι για ηλεκτρονικές συναλλαγές με 20 υψηλού κινδύνου επαγγελματικές κατηγορίες (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι,γυμναστήρια, κομμωτήρια) αναγνωρίζεται ότι δεν έχει φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ το νέο πλαίσιο θα παρουσιαστεί εντός 6 μηνών μετά τις εκλογές , εφόσον φυσικά θα τις έχει κερδίσει η Νέα Δημοκρατία.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ