Στη ΔΕΘ αναμένεται να σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, ενώ η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα, καθώς δεν θα εκδίδονται στο αστυνομικό τμημα.

Αναλυτικότερα, από τη Δευτέρα μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, θα μπορούν οι πολίτες να απευθύνονται σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα.

«Έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια των μηχανημάτων και της αναγκαίας κάρτας, καθώς και η νομοθετική διαδικασία, επιλύσαμε κάποια θέματα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής» διευκρίνισε στον Σκάι, ο κ. Μηταράκης και εξήγησε τη διαδικασία: «Στο Αστυνομικό Τμήμα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές, θα παίρνουν βιομετρικά και ψηφιακά υπογραφή στο τάμπλετ, η ταυτότητα δεν θα εκδίδεται στο κάθε Αστυνομικό Τμήμα, μετά από λίγες μέρες θα πηγαίνει στο ίδιο σύστημα για την έκδοση διαβατηρίων, θα εκδίδεται κεντρικά, θα αποστέλλεται πίσω με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς για τα διαβατήρια, και θα αποστέλλεται στα ΑΤ.

«Στόχος είναι να ενοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια τη διαδικασία ταυτότητας και διαβατηρίου με διάρκεια ισχύος δέκα χρόνια και για τα δύο, με μια αίτηση και ένα παράβολο 10 ευρώ για το γενικό πληθυσμό και 5 ευρώ για τους πολύτεκνους».

«Οι ταυτότητες δεν έχουν συστήματα γεωεντοπισμού, έχουν το ίδιο σύστημα που έχει μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα που έχετε στο πορτοφόλι σας, έχει ένα τσιπ που χρησιμοποιείται σε ειδικά μηχανήματα για την ταυτοποίηση» ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ant1, οι νέες ταυτότητες θα αναγράφουν και το ΑΜΚΑ του κατόχου.