: Στις 15 Μαΐου γίνεται ένα ακόμα βήμα επαναφοράς στην πραγματικότητα, αφού οι εκτός νομού ανοίγουν ξανά.

Ποιά τα δυο σενάρια

Ωστόσο η άρση της απαγόρευσης αυτής, δεν θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς κάποιες προϋποθέσεις καθώς υπάρχει η αγωνία για ενδεχόμενο μεταφοράς του ιού από τα αστικά κέντρα στην επαρχία.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Καθημερινή, εξετάζει δύο τρόπους για να επιτρέπεται η

  • Ο πρώτος θέλει την μετακίνηση εκτός νομού να επιτρέπεται με την επίδειξη αρνητικού 
  • Ο δεύτερος θέλει η μετακίνηση εκτός νομού να γίνεται με βεβαίωση εμβολιασμού χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν αυτό θα αφορά για μια ή για δύο δόσεις.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια πισωγυρίσματος όπως δείχνει το πρόσφατο παράδειγμα με το αυστηρό που επιβλήθηκε στην Κάλυμνο.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες , με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Επιπλέον, από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Παράλληλα από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Τέλος, από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι με μάσκες και υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα ανοίγουν τη Δευτέρα 10 Μαΐου Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια.