: Ένα από τα που θα χαλαρώσει η κυβέρνηση είναι οι μετακινήσεις, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο αλλαγής στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Τι θα αλλάξει στις

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αλλαγή στη μετακίνηση από δήμο σε δήμο θα ισχύσει από αυτό το Σαββατοκύριακο, έπειτα από απόφαση της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας που συνεδριάζει σήμερα.

Δηλαδή θα σταματήσει ο περιορισμός που ισχύει τώρα για τον κωδικό 6 στο που προβλέπει μετακίνηση για άσκηση μόνο με ποδήλατο ή με τα πόδια.

Ωστόσο όπως  διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σε όποιο βαθμό επιτραπεί να αλλάξουν κάποια δεδομένα όπως για παράδειγμα ενδεχομένως η διαδημοτική μετακίνηση, δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση ανεκτά φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού σε μικρές πλατείες και αλλού.

Από την άλλη όπως εξήγησε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είναι να περιορίσει κατά το δυνατόν τις συναθροίσεις στα σπίτια, και γι’ αυτό στόχος είναι να δοθεί «διέξοδος στην ύπαιθρο».

Δηλαδή  δεν αποκλείεται να υπάρξει αλλαγή και στο ωράριο με το σκεπτικό ότι η μέρα έχει μεγαλώσει ύστερα από την αλλαγή της ώρας.

Αν αυτή η αλλαγή προχωρήσει τότε η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται να ξεκινά σε όλη την επικράτεια στις 10 το βράδυ αντί για τις 9 το βράδυ που ισχύει σήμερα χωρίς να αλλάζει, ωστόσο, η ώρα λήξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει οριστεί για τις 5 το πρωί.

Πελώνη: Λογικό να αρθεί το το συντομότερο δυνατόν

«Προφανώς είμαστε σε μια έξαρση, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να γίνει διαχειρίσιμη η κούραση» είπε αρχικά η κυρία Πελώνη

«Θέλουμε δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους παρά ανεξέλεγκτες σε σπίτια» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «αν επιτραπούν δεν θα επιτραπούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε πλατείες».

Ειδικά για τη από δήμο σε δήμο απάντησε ότι είναι «ένα λογικό μέτρο» συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να ισχύσει «το συντομότερο δυνατόν» ενώ παρέπεμψε στην εισήγηση της επιτροπής.

Παράλληλα επανέλαβε ότι «παραμένει προτεραιότητα το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των λυκείων ελεγχόμενα» αν και είπε ότι «θα δούμε αν μπορούμε να το αντέξουμε επιδημιολογικά, το λιανεμπόριο από την αρχή λειτούργησε συντεταγμένα, είναι μια ασφαλής βαλβίδα εκτόνωσης».

Ερωτηθείσα στον ΣΚΑΙ για τα σχολεία η κυρία Πελώνη απάντησε ότι «προτεραιότητά μας είναι τα λύκεια».

Όσον αφορά, δε, τα και το πώς θα γίνονται ή θα καταχωρούνται παρέπεμψε στη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που τα κάνει υποχρεωτικά για τους μαθητές και σε ανακοινώσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα για τη λειτουργία της πλατφόρμας selftesting.gov.gr στην οποία, όπως είπε, κάποιος θα μπορεί να πάρει βεβαίωση για να κάνει επανέλεγχο σε δημόσια δομή.

Στην ερώτηση αν μπορούν να ανοίξουν μαζί καταστήματα και σχολεία η κυρία Πελώνη απάντησε ότι «προφανώς δεν μπορούν να ανοίξουν όλα μαζί».

Εκπαιδευτικοί για άνοιγμα σχολείων, εμβολιασμούς, self test: «Εμπαιγμός και σκοπιμότητες»

Lockdown – Σταμπουλίδης: Έτσι θα ανοίξουν τα καταστήματα

Δώρο Πάσχα: Πώς θα υπολογιστεί για όσους είναι σε αναστολή