: Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επιτρέπει το σήκωμα των ρολών κι έτσι ύστερα κι από την εισήγηση των ειδικών, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τα που ισχύουν σήμερα για την αποφυγή της διασποράς των του .

– Τι παραμένει κλειστό μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραμένουν κλειστές όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης μέχρι και το τέλος των εορτών, καθώς και της εστίασης μέχρι το ίδιο διάστημα, δηλαδή έως τις 6:00 της Πέμπτης 7 Ιανουαρίου 2021. και τα καταστήματα εστίασης, και τα θέατρα, τα μουσεία, καθώς και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα αποφασισθεί τι μέλλει γενέσθαι με τις , τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο, για τα οποία θα γίνουν νεότερες ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. Ειδικά για τις εκκλησίες στην περίοδο των γιορτών, θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο.

Σχετικά με την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά και τις εορτές ανήμερα, ο Στέλιος Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ειδικές διατάξεις για τις συγκεκριμένες τέσσερις ημέρες, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι αυτό θα κριθεί από την επιδημιολογική εικόνα. «Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να δούμε την οικογένεια, αλλά κάνουμε ισχυρή σύσταση να περιοριστούν οι συναθροίσεις και να περάσουμε τις γιορτές το πολύ με μία οικογένεια ακόμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής plf θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ pcr 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid test κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021. Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

Aπό σήμερα έως και τις 8 Ιανουαρίου λειτουργούν τα καταστήματα εποχικών ειδών. Θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 μέχρι 20:30 καθημερινά και για την μετάβαση σε αυτά απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή «2», ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση. Εντός των καταστημάτων θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού.

Τι παραμένει κλειστό μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου

όλων των βαθμίδων, νηπιαγωγεία, βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί – Συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση
Καταστήματα , μπαρ, κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές, θέατρα, κινηματογράφοι
Χιονοδρομικά κέντρα
Αθλητικές δραστηριότητες (πλην SuperLeague, BasketLeague)

Τι βρίσκεται στον «αέρα»

Λιανεμπόριο
Εκκλησίες
Κομμωτήρια

Τι είναι ανοιχτό

Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία)
φαρμακεία
συνεργεία αυτοκινήτων
ΚΤΕΟ