: H κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αυξηθεί η κινητικότητα ενόψει Πάσχα προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου.

Μπλόκα σε διόδια και πλατείες

Η βασική αρχή ήταν «να μην θυσιάσουμε το καλοκαίρι για μερικές μέρες χαλάρωσης» και όπως φαίνεται η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το διασφαλίσει.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, στην χθεσινή συνέντευξή του στον ΑLPHA όπου και προειδοποίησε για αυστηρά πρόστιμα σε επίδοξους εκδρομείς. «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα για το. Και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο, για να θυμηθώ και μια φράση που ήταν της μόδας στον δημόσιο διάλογο. Θα συνιστούσα πραγματικά να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας», είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Οπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης «ήταν απαραίτητο να λάβουμε αυτή την απόφαση» για τον περιορισμό μετακινήσεων το , «για τον πολύ απλό λόγο ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις -ειδικά στην Αττική- είναι ακόμα υψηλό και θα υπήρχε ένας σοβαρός κίνδυνος να μεταφέρουμε τον ιό σε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Κατά συνέπεια, συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε τις υπερτοπικές μετακινήσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να δυσαρέστησε κάποιους, πλην όμως ήταν το απαραίτητο μέτρο το οποίο έπρεπε να πάρουμε σε αυτήν τη συγκυρία για να προστατεύσουμε περιοχές οι οποίες έχουν πολύ λιγότερη επιδημιολογική επιβάρυνση».

«Νομίζω ότι μπορούμε να περάσουμε ένα ακόμα χωρίς να φύγουμε. Και εν πάση περιπτώσει από τις 15 Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις εντός της χώρας, αν κάποιος θέλει ντε και καλά να κάνει ένα Σαββατοκύριακο -που πολλοί το θέλουν, όλοι νομίζω το θέλουμε- ας περιμένει δύο εβδομάδες ακόμα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό από τις επόμενες ημέρες και όλη την οι αστυνομικοί έλεγχοι θα είναι συνεχείς για να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνονται διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Ο σχεδιασμός της αστυνομίας περιλαμβάνει εκατοντάδες μπλόκα κατά μήκος των εθνικών οδών, σε όλους τους παράδρομους – στα λιμάνια και τα πορθμεία της χώρας καθώς όπως υπενθυμίζεται οι θαλάσσιες μεταφορές δεν έχουν απελευθερωθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για την περίοδο του τα οποία είναι ακόμα σε προπαρασκευαστικό στάδιο, σε μεγάλο βαθμό θα θυμίζουν την περσινή περίοδο. Θα είναι προσαρμοσμένα ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής και θα έχουν μικρές διαφοροποιήσεις, ανάλογα με τις κατά τόπους Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Κυβερνητικές πηγές εξήγησαν στο Πρώτο Θέμα, ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θα εξετάζουν και τις βεβαιώσεις για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ότι έχουν φουντώσει, με πολλούς να χρησιμοποιούν διάφορες αφορμές, από συγκομιδή καρπών μέχρι επίσκεψη σε υποθηκοφυλακεία και ιατρικές επισκέψεις.

«Οι ψευδείς δηλώσεις επισύρουν ποινικές ευθύνες» σημειώνει αρμόδια πηγή και προσθέτει ότι οι κατ’ εξαίρεση θα ελέγχονται ακόμη και εκ των υστέρων.

Εξετάζεται ακόμα και «μπλόκο» στην ΕΡΓΑΝΗ

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και την πιθανότητα να καταργήσουν τέτοια που έρχονται μέσα από την ΕΡΓΑΝΗ, να κλείσει δηλαδή η ΕΡΓΑΝΗ για κάποιες ή όλες τις παραπάνω κατηγορίες.

Μια ακόμα πιθανότητα είναι να γίνει καταγραφή και διασταύρωση των στοιχείων με την ΕΡΓΑΝΗ εκ των υστέρων. Οι αρχές θα συλλέξουν τα στοιχεία σε όσους χρησιμοποίησαν τέτοια έγγραφα και θα τα ελέγξουν μετά.

Για τις περιπτώσεις που κάποιος έχει όντως ανάγκη να μεταφερθεί σε άλλη πόλη για λόγους υγείας, θα πρέπει να έχει στην κατοχή του κάποιο αποδεικτικό έγγραφο.

Αυστηροί έλεγχοι και στις πλατείες για τα κορωνοπάρτι

Στο «στόχαστρο» διακριτικών ελέγχων θα παραμείνουν οι συναθροίσεις στις πλατείες και λοιπούς υπαίθριους χώρους. Μπορεί η κυβέρνηση να μην έχε επιλέξει την καταστολή για να διαλύσει τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις στις πλατείες, ωστόσο είναι αποφασισμένη να μπορέσει να προλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα. Έτσι, το σχέδιο που εξετάζεται βασίζεται στο… δεδικασμένο της πλατείας Βαρνάβα όπου αστυνομικές δυνάμεις επιτήρησαν την περιοχή αποτελώντας έτσι ανασταλτικό παράγοντα συγκέντρωσης όσων θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε κορωνοπάρτι. Βέβαια αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα άτυπο κρυφτούλι αφού τα κορωνοπάρτι μεταφέρονται από πλατεία σε πλατεία, ωστόσο η κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να τα αποτρέψει.

Σχετικές ανακοινώσεις και περαιτέρω διευκρινίσεις αναμένεται να κάνει κατά τη διάρκεια της αυριανής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα αναφερθεί εκτενώς στα μέτρα που θα ισχύουν μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.