– Το πράσινο φως για τις αλλαγές, ύστερα από την εξέταση των σχετικών ενστάσεων που κατατέθηκαν.

Αναλυτικότερα, από τους 169 δήμους που υπέβαλαν ενστάσεις , που ενεργοποιήθηκαν το 2022, σε 12 αποφασίστηκε να προχωρήσει η διαδικασία επαναπροσδιορισμού των τιμών ζώνης.

Πρόκειται για τους δήμους:

Αγ. Αναργύρων-Καματερού
Βριλησσίων
Χαλανδρίου
Γλυφάδας
Πειραιά
Ιθάκης
Καρπάθου
Λουτρακίου
Σύμης
Πύργου
Ρόδου
Λέρου

Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πλαίσιο του ελέγχου των αιτημάτων ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία από τους Δήμους Μυκόνου και Αστυπάλαιας, ωστόσο αυτά δεν κατατέθηκαν και έτσι τελικά οι ενστάσεις απορρίφθηκαν, όπως συνέβη και με τους υπόλοιπους 115 δήμους.

Πότε βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ 2024

Τέλος Μαρτίου αναμένεται να βγει και ο ΕΝΦΙΑ 2024 «παρέα» με τις φορολογικές δηλώσεις 2024.

Ο ΕΝΦΙΑ 2024 βγαίνει νωρίτερα από ποτέ φέτος και μάλιστα οι δόσεις θα είναι περισσότερες. Ειδικότερα από 10 θα πάει 11.

Όσον αφορά το πόσο του ΕΝΦΙΑ 2024 δεν θα έχει διαφορά με το περσινό ΕΝΦΙΑ 2023, απλά θα «βγει» πιο φτηνή η δόση καθώς αντί για 10 θα είναι πλέον 11, όποτε το ποσό μοιράζεται. Επιπλέον θα δουν διαφορά όσοι δικαιούνται την έκπτωση 10% αν έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για όλες τις φυσικές καταστροφές (πλημμύρα, φωτιά, σεισμό).

Τονίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται για όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα που κατέχουν τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα. Ο φορολογούμενος που κατέχει οποιοδήποτε δικαίωμα επί του ακινήτου (επικαρπία , πλήρη ή ψιλή κυριότητα) , υποχρεούται στην καταβολή του συνολικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. που βαρύνει το ακίνητο κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας του.

Στην αξία των δικαιωμάτων της πλήρους κυριότητας, της ψιλής κυριότητας και της επικαρπίας επί κτισμάτων και εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεων γης επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α
Ποιοι γλιτώνουν ή «κουρεύουν» τον ΕΝΦΙΑ

Επιπλέον, πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ «κουρεμένο» κατά 50% ή ακόμη και μηδενικό, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Πλήρη απαλλαγή θα λάβουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, υπό προϋποθέσεις.

Πλήρης απαλλαγή θα λάβουν όσοι επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (για διάστημα 3 χρόνων), καθώς απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας.