: Την εκτίμησή του για το φετινό Πάσχα και την πορεία της πανδημίας παρουσίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για επιπέδωση των κρουσμάτων από αυτή την εβδομάδα αλλά και εκτιμώντας ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο, παρουσιάστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε πως θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό, ο οποίος μάλλον θα γίνει ενδημικός παρομοιάζοντας την πορεία του κορονοϊού σαν ένα παιχνίδι πόκερ προσθέτοντας ότι αν ο ιός κερδίσει τελικά την παρτίδα, δημιουργώντας δηλαδή μία νέα , είναι κάτι που δεν το γνωρίζουν οι ειδικοί.

«Νομίζω πρέπει να έρθουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, έστω σε μία ενδημική μορφή. Ο ιός μας έχει εκπλήξει πολύ. Προσπαθεί να φτιάξει μία μετάλλαξη και να μας εκπλήξει πάλι. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει αυτή τη φορά. Το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και μετά την άνοιξη να είμαστε αισιόδοξοι πως όλα θα πάνε καλύτερα» πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο MEGA.

Όσον αφορά την πορεία των κρουσμάτων ο Νίκος Τζανάκης είπε ότι «από αυτή την εβδομάδα και ύστερα πιστεύω ότι θα επιπεδωθούν τα κρούσματα. Μπορεί να έχουμε που είναι κατά 30% περισσότερα, ίσως και 40%, επομένως δεν αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Από αυτή την εβδομάδα θα έχουμε σίγουρα την επιπέδωση της καμπύλης και θα έχουμε την αποκλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες στα κρούσματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο σε όλες τις χώρες όπου υπήρξε η μετάλλαξη η αποκλιμάκωση ήταν ταχεία, αλλά κάθε χώρα αποτελεί κι από ένα γρίφο. Ωστόσο, η μετάλλαξη Όμικρον έχει στείλει νοσηλείες σε νοσοκομεία: υπολογίζεται ότι το 50% των συνολικών νοσηλειών σχετίζεται με την Όμικρον, ενώ το 90% όσων νοσούν με τη μετάλλαξη είναι μη εμβολιασμένοι. «Δεν είναι μία απλή γρίπη. Η Όμικρον δεν στέλνει τόσους πολλούς στο νοσοκομείο, όπως η Δέλτα, αλλιώς θα είχαμε καταρρεύσει ήδη» είπε χαρακτηριστικά.