Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε, «Το ΔΝΤ ζητά επί τω δυσμενεστέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά εμείς δεν τις δεχόμαστε» και υπογράμμισε πως «το Ταμείο είναι ακραίο. Θέλει αίμα, αλλά εμείς δεν δίνουμε», ενώ τόνισε πως, για την κυβέρνηση, το ασφαλιστικό έχει κλείσει από την πρώτη αξιολόγηση.

Ανέφερε πως το ΔΝΤ ζητά να καταργηθούν πολλά πράγματα, ανάμεσά τους και η προσωπική διαφορά, αλλά «η κυβέρνηση δεν τα δέχεται». Επανέλαβε πως δεν έγιναν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις και πως με τη ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση μειώθηκαν επικουρικές σε 220.000 συνταξιούχους, ποσοστό κάτω του 10%, επί του συνόλου.

Είπε πως θα έλθουν διορθωτικά μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες στο ασφαλιστικό τους και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τον υποκατώτατο μισθό, ούτε είναι στο τραπέζι η κατάργηση των τριετιών.

Σε ό,τι αφορά την εκ περιτροπής εργασία σημείωσε ότι θα πρέπει να συμφωνήσει το συνδικάτο, εάν υπάρχει ανάγκη, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης μιας επιχείρησης. Σε αυτή την περίπτωση, το κράτος θα ενισχύσει με το επίδομα ανεργίας τον εργαζόμενο. Στόχος είναι, όπως εξήγησε, να φθάνει ο μισθός τού εργαζόμενου στο επίπεδο που ήταν πριν εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία.

Ο κ. Κατρούγκαλος συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση επιδιώκει στη διαπραγμάτευση την επαναφορά των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις. Τέλος, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του αφορολόγητου, αν και αναγνώρισε πως το ΔΝΤ συνεχίζει να θέτει θέμα και σε αυτό το πεδίο.

Ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε «περήφανος για την εθνική σύνταξη, την οποία καθιερώσαμε, ενώ σε όλη την Ευρώπη η πορεία ήταν αντίθετη», ενώ αναφερόμενος στις αποφάσεις του ΣτΕ με τις οποίες κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις από το 2012 και εξής, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι στηρίχθηκε στην άποψη πως υπήρχαν οριζόντιες περικοπές.

Υποστήριξε ωστόσο ότι δεν όριζε το δικαστήριο την επιστροφή των χρημάτων στους δικαιούχους (!), σημειώνοντας ότι με τις δικές του ενέργειες «προστατεύτηκαν» οι συντάξεις ως τα 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριων κι επικουρικών συντάξεων).

Δεν θέλαμε να κοπεί το

Σε ότι αφορά την περικοπή του ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Κυβέρνηση «το θυσίασε» για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά «πριν από τον Ιανουάριο του 2015, όταν πιστεύαμε ότι η διαπραγμάτευση θα πήγαινε καλύτερα, πράγματι είχαμε υποσχεθεί επαναφορά του ΕΚΑΣ, όμως δεν ίσχυε κάτι τέτοιο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, καθώς είχε ψηφιστεί η κατάργηση του, στο πλαίσιο του επώδυνου συμβιβασμού, για να μην πάει η χώρα στην άτακτη χρεοκοπία».

Για τα εφάπαξ

Απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πληρωθεί κανένα εφάπαξ κι ότι η δόση από τους δανειστές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για την καταβολή εφάπαξ, ο Υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι «από το 2013 δεν είχε πληρωθεί κανένα εφάπαξ. Εμείς έχουμε δώσει ως τώρα 200 εκ. ευρώ και μέχρι τέλος του έτους θα δοθούν άλλα 50 εκ. ευρώ».

Επίδομα εργασίας αντί για επίδομα ανεργίας

Αναφερόμενος στην σκληρή διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο για τα εργασιακά, στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος είπε «εμείς έχουμε θέσει έναν όρο, να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι η ουσία και ήδη στον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης – και σε πολλά θέματα – όπως στην επιστροφή των κλαδικών συμβάσεων είναι θετικοί», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα θέσπισης υποκατώτατου μισθού, καθώς έχει θεωρηθεί παράνομος από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

«Η Επιτροπή Σοφών προτείνει να μπορεί το Κράτος να ενισχύει το εισόδημα του εργαζομένου που «πέρασε» από πλήρη απασχόληση σε μερικής απασχόλησης σύμβαση, με στόχο να μην κατρακυλήσουν οι μισθοί σημαντικά. Το νόημα της πρότασης είναι ο μισθός του εργαζόμενου να μείνει στο ύψος που είχε πριν γίνει υπάλληλος μερικής απασχόλησης, ουσιαστικά πρόκειται για επιδότηση των θέσεων εργασίας», είπε ο Υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με παρέμβαση του συνδικάτου της επιχείρησης.

Καμία αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο

Σε ότι αφορά την πίεση για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «δεν χρειάζεται καμία αλλαγή, αυτό λέει η ανεξάρτητη επιτροπή των ειδικών, αποκρούοντας τις θέσεις του ΔΝΤ για την ανταπεργία και άλλα, καθώς είμαστε στον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης».

«Αν πουν σε όλα αυτά όχι, θα συνεχίσουμε αν επιμένουμε για να περάσουμε τις θέσεις μας. Προσέξτε την διαφορά, δεν θα κρατήσουμε την αναπνοή μας για να τους απειλήσουμε. Έχουμε ήδη «πάει» στην Ευρώπη για να στηρίξει την θέση μας. Δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε μονομερώς, διότι μας υποστηρίζουν τα ευρωπαϊκά όργανα», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.