Καλή χρονιά με νέους φόρους και τον λογαριασμό του 2017

Καλή χρονιά με νέους φόρους και τον λογαριασμό του 2017

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία με κέρδη και κυρίως ζημιές για τους φορολογουμένους φέρνει το 2017. Η νέα χρονιά είναι ήδη εδώ και μαζί της δεκάδες αλλαγές σε φόρους και εισφορές που φέρνουν τα πάνω-κάτω σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος τα νέα μοιάζουν να επαναλαμβάνονται… Από τις νέες αλλαγές στη φορολογία θα πληρώσουν οι συνηθισμένοι…

Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και υψηλά εισοδήματα, τους φορολογουμένους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους φορο­λογουμένους που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καθώς θα πληρώσουν το 2017 επιπλέον φόρο για τα εισοδήματά τους 1,15 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει έναν στόχο για το 2017 ο οποίος δεν είναι ευχάριστος για τους φορολογούμενους. Στόχος είναι η περαιτέρω αύξηση των φόρων στα εισοδήματα και τις συναλλαγές κατά 2,4 δισ. ευρώ με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό.

ΧΡΗΜΑΤΑ ΛΕΦΤΑ ΦΟΡΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΕΡΜΑΤΑ

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση αφορά τους φορολογούμενους που ήδη αναφέρθηκαν, καθώς θα δουν τους φόρους επί των εισοδημάτων τους να αυξάνονται συνολικά κατά 1,384 δισ. ευρώ, λόγω των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ φόροι θα εισπραχθούν μέσω αυξήσεων στις επιβαρύνσεις επί των καθημερινών συναλλαγών.

Σε εφαρμογή μπαίνει και ο νέος νόµος για το πλαστικό χρήµα, που κρύβει παγίδες, καθώς οι φορολογούμενοι απειλούνται µε πρόσθετους φόρους και έξτρα χρεώσεις για τις αγορές που θα κάνουν µε κάρτες από 1.1.2017. Ακόμα και σύζυγοι που έχουν κοινό ταμείο θα αναγκαστούν να χωρίσουν λογαριασμούς και κάρτες αφού απειλούνται με πρόστιμο 22% όσοι δεν πραγματοποιούν μέσω κάρτας τις δαπάνες που ζητά το κράτος.

Για την ώρα κανείς δεν γνωρίζει εάν άλλες δαπάνες θα πρέπει να έχει ο σύζυγος και άλλες η σύζυγος ανάλογα με το εισόδημά τους ή εάν θα πρέπει να συγκεντρώσουν ένα ποσό από κοινού. Από τις διατάξεις που ψηφίστηκαν δεν προκύπτει ότι πρόκειται για οικογενειακό εισόδημα, αλλά το θέμα θα ξεκαθαριστεί με τις ερμηνευτικές υπουργικές αποφάσεις.

Πρόσθετα έσοδα ύψους 2,447 δισ. ευρώ από την άμεση και την έμμεση φορολογία

ΧΡΗΜΑΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΥΡΩ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΚΑΡΤΕΣ

Μισθωτοί και συνταξιούχοι με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης θα διαπιστώσουν στο εκκαθαριστικό σημείωμα ότι θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερο φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τις φετινές αποδοχές τους.

Η εκκαθάριση θα γίνει με τα νέα «κουρεμένα» αφορολόγητα όρια και τις νέες κλίμακες για το σύνολο των αποδοχών του έτους 2016.

Η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος θα γίνει αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το 2017 με τις νέες κλίμακες επί του συνόλου των αποδοχών και για τους 12 μήνες του τρέχοντος έτους. Ετσι, οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι, με τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετους φόρους.

Στη νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου επί των μισθών και των συντάξεων το αφορολόγητο όριο έχει μειωθεί από τα 9.545 ευρώ στα 8.636 ευρώ για τους μισθωτούς χωρίς παιδιά και τους συνταξιούχους, στα 8.863 ευρώ για τους μισθωτούς με 1 προστατευόμενο τέκνο και στα 9.090 ευρώ για τους μισθωτούς με 2 προστατευόμενα τέκνα.

Ταυτόχρονα, στη νέα αυτή κλίμακα οι συντελεστές φόρου στα κλιμάκια εισοδήματος που βρίσκονται πάνω από τα αφορολόγητα όρια είναι αυξημένοι:

  • από 22% σε 29% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 20.001 έως τα 25.000 ευρώ
  • από 32% σε 37% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 30.001 έως τα 40.000 ευρώ
  • από 32% σε 45% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 40.001 έως τα 42.000 ευρώ
  • από 42% σε 45% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 42.000 ευρώ.

Τα μπλοκάκια πληρώνουν πλέον το 50% του εισοδήματος σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Τα εισοδήματα από τις δύο πηγές θα προστεθούν και θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα. Στη συνέχεια θα αφαιρείται το ποσό της έκπτωσης φόρου που προβλέπεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των παιδιών. Η έκπτωση θα ισχύσει μόνο για το εισόδημα από μισθούς.

Σε εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται η νέα αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 2,2% έως 10%. Ειδικά για τα μπλοκάκια είναι γνωστό ότι αλλάζουν οι εισφορές και πλέον θα πληρώνουν το 27% (τουλάχιστον) του φορολογητέου εισοδήματος στον ΟΑΕΕ.

Τα φετινά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με την ίδια κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς με τη διαφορά ότι για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους δεν εφαρμόζεται το έμμεσο αφορολόγητο. Ωστόσο για την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών θα προκύψουν φοροελαφρύνσεις καθώς ο συντελεστής 26% που επιβαλλόταν στους έχοντες εισοδήματα έως 50.000 ευρώ έχει μειωθεί στο 22% για έχοντες εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Επιπλέον θα επιβαρυνθούν με τέλος επιτηδεύματος και προκαταβολή φόρου η οποία ανέρχεται πλέον στο 100%.

Οι αγρότες

Η αυτοτελής φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με 13% από το πρώτο ευρώ καταργήθηκε και στο εξής ισχύει και για τους αγρότες αφορολόγητο όριο διαμορφούμενο από 8.636 έως 9.545 ευρώ. Η φορολόγηση θα γίνει με βάση φορολογική κλίμακα στην οποία θα ισχύουν συντελεστές φόρου 22% – 45%.

ΑΓΡΟΤΗΣ

Το αφορολόγητο θα παρέχεται με τη μορφή έκπτωσης φόρου, το ανώτατο ποσό της οποίας θα κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με τα προστατευόμενα παιδιά. Επιπλέον, σε όσους αγρότες θα δηλώσουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα επιβληθεί και η νέα αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης (με συντελεστές από 2,2% έως 10%). Παράλληλα, η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε από το 75% στο 100% του κύριου φόρου. Αυτό που προκύπτει είναι αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος στα επίπεδα του 22%-45% για πάνω από 575.000 φορολογούμενους που δεν θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Τα ενοίκια

Οι φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια θα πληρώσουν αυξημένους φόρους έως και 36,36%. Οι συντελεστές θα αυξηθούν από 11% σε 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, από 33% σε 35% για το τμήμα από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και από 33% σε 45% για το τμήμα πάνω από το συγκεκριμένο ποσό.

ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Συγκεκριμένα τα εισοδήματα από ενοίκια διαμορφώνονται από 11% σε 15% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ. Για παράδειγμα φορολογούμενος που αποκτά εισοδήματα από ενοίκια 10.000 ευρώ ενώ φέτος πληρώνει φόρο 1.100 ευρώ, το 2017 ο φόρος αυξάνεται στα 1.500 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 400 ευρώ.

Μάλιστα όσοι έχουν εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης και συντελεστές που κλιμακώνονται από 2,2% έως και 10%.

Βενζίνη, πετρέλαιο και υγραέριο

Με το νέο χρόνο φτάνει και η επιβολή αυξήσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβαρύνουν τα λοιπά καύσιμα.

Από την 1η-1-2017:

  • Ο ΕΦΚ που επιβαρύνει τη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 0,03 ευρώ το λίτρο, από το 0,67 στο 0,7 ευρώ το λίτρο.
  • Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 0,08 ευρώ το λίτρο, από το 0,33 στο 0,41 ευρώ το λίτρο.
  • Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 0,10 ευρώ το λίτρο, από το 0,33 στο 0,43 ευρώ το λίτρο.

ΒΕΝΖΙΝΗ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΑ

Πλέον η απλή αμόλυβδη βενζίνη θα πωλείται πάνω από τα επίπεδα του 1,5 ευρώ το λίτρο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ το πετρέλαιο κίνησης θα ξεπεράσει το 1,2 ευρώ το λίτρο.

Τσιγάρα

Το 2017 φέρνει επιβολή αυξήσεων στους φόρους που επιβαρύνουν τα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Από την 1η-1-2017 ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Οι λιανικές τιμές πώλησης των τσιγάρων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 0,2-0,5 ευρώ ανά πακέτο.

Επιβάλλεται ακόμη ειδικός φόρος κατανάλωσης και στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Καφές

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Ειδικότερα, από την 1η-1-2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ

Θα αυξηθούν οι τιμές πώλησης του καφέ κατά ποσοστά άνω του 15%-20%.

Σταθερή τηλεφωνία

Από την αρχή του έτους θα επιβληθεί τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Το αποτέλεσμα θα είναι όλοι οι λογαριασμοί σταθερής τηλεφωνίας να «φουσκώσουν» κατά 5%.

ΦΠΑ

Θα καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε 20 ακόμη νησιά του Αιγαίου όπου οι συντελεστές αυτοί διατηρούνται. Όπως είναι φυσικό θα ακολουθήσει κύμα ανατιμήσεων.

Μερίσματα

Από την 1η-1-2017 ο φόρος στα μερίσματα αυξάνεται από 10% σε 15%.

newsbeast

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !