: Ραγδαία θα είναι η επιδείνωση του καιρού με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Αναλυτικά η πρόγνωση

Η Ελπίδα αναμένεται να προκαλέσει κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ενώ μια δεύτερη διαταραχή που θα ξεκινήσει να εκδηλώνεται τη Δευτέρα θα βάλει, κυριολεκτικά, τη χώρα στον πάγο.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη, τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πολύ κρύο και μέχρι και στην Αττική. Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας οφείλεται σε αεροχείμαρρο, δηλαδή ένα ποτάμι αέρα που βρίσκεται ψηλά μέσα στην ατμόσφαιρα το οποίο οδηγεί το πολικό αυτό ψύχος να κατέβει προς τα γεωγραφικά πλάτη της χώρας μας.

Το πρώτο ψυχρό κύμα απασχολεί ήδη τη χώρα μας και κυρίως τα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο, ενώ ήδη έχουν σημειωθεί οι πρώτες χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. Ήδη η Τετάρτη ξεκίνησε με πολύ κρύο και μάλιστα στη χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε, στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας ο υδράργυρος έφτανε τους -8 βαθμούς Κελσίου.

Όπως τόνισε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στη συνέχεια η θα επιδεινωθεί εκ νέου καθώς αναμένεται να πάρει τη σκυτάλη το πολικό ψύχος που θα κατέβει από τη Σκανδιναβία.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, μετά την Παρασκευή «έρχεται πολικό ψύχος με χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας ενώ ο υδράργυρος ενδέχεται να φλερτάρει και με τους -15° με -18° στη βόρεια Ελλάδα όπου αναμένουμε να ξαστερώσει με αυξημένες τις πιθανότητες ακόμη και για ολικό παγετό!!! Είχαμε αναφέρει αυτή την εξέλιξη αρκετές ημέρες πριν όταν μιλήσαμε για τον ΩΜΕΓΑ εμποδιστή και που θα έστελνε διαδοχικά κύματα ψύχους προς τη χώρα μας στο δεύτερο μισό του μήνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ραγδαία επιδείνωση του καιρού θα διαρκέσει, από το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου, ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Πρόκειται για μία πολύ ψυχρή, πολική αέρια μάζα η οποία κατευθύνεται νοτιότερα και, την Παρασκευή, θα φτάσει στα νότια Βαλκάνια. Μέχρι και τις αρχές της άλλης εβδομάδας, λοιπόν, αναμένονται χιονοπτώσεις και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Περισσότερο θα δουν οι περιοχές από τη Θεσσαλία και κάτω, και συγκεκριμένα Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια και Πελοπόννησος, ενώ χιόνια προβλέπεται να δούμε και στην Αττική. Οι περιοχές που θα δουν περισσότερο χιόνι, εξήγησε, είναι από τη Θεσσαλία και κάτω και συγκεκριμένα είναι η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια και η Πελοπόννησος, ενώ μεγάλη ποσότητα χιονιού αναμένεται και στην Αττική.