Υπουργείο Εργασίας: Διαψεύδει τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔24/10/2016 - 13:55 | Author: Newsroom Ipaidia

Διαψεύδει το ενδεχόμενο περικοπών στις επικουρικές συντάξεις από το νέο έτος, λόγω του «κρυφού κόφτη» σε περίπτωση ελλειμμάτων, το υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας ότι η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει χρήση των αποθεματικών του ΕΤΕΑΠ.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για« εβδομαδιαίο κύκλο μαύρης προπαγάνδας για τις συντάξεις» και τονίζει ότι ο νόμος της μεταρρύθμισης, δεν καθιερώνει «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» που είχαν ασμένως αποδεχθεί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και που επέβαλε απόλυτη αντιστοίχιση εισφορών-παροχών.

Αντιθέτως, επιτρέπει χρήση των αποθεματικών του ΕΤΑΕΠ για κάλυψη ελλειμμάτων που προκύπτουν αναπόφευκτα, λόγω κρίσης.»

Σχετικά με τις αναλογιστικές μελέτες επισημαίνει ότι προβλέπονται πράγματι στο άρθρο 14 παρ. 4 του νόμου 4387/2016, για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Κατά τη ρητή διατύπωση της διάταξης, αναλογιστικές μελέτες κατατείνουν στην επίτευξη αποτελεσμάτων ώστε «Το ύψος των δαπανών για την εθνική, την ανταποδοτική και την επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, δεν πρέπει να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009».

Η προϋπόθεση αυτή έχει εξασφαλισθεί ήδη με την αναγκαία αναπροσαρμογή στην οποία προχώρησε η μεταρρύθμιση και έχει αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό. Δεν πρόκειται το επόμενο έτος να αυξηθεί το ποσοστό της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε σχέση με το ΑΕΠ, το οποίο, άλλωστε, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών θα αυξηθεί.  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: