Θέμα χρόνου η επίσημη έναρξη του προγράμματος για τους .

Πιο αναλυτικά, εντός του έτους έρχεται το νέο πρόγραμμα για εγκατάσταση ηλιακού .

Το πρόγραμμα έχει ήδη εγκριθεί καθώς η απόφαση του Ecofin έχει εκδοθεί, ενώ έχει ενταχθεί στο REPowerEU και πλέον αυτό που μένει είναι η ανακοίνωση για την επίσημη έναρξη του προγράμματος και το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πρόγραμμα προβλέπει την αντικατάσταση των παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους, σύγχρονους, ηλιακούς με μέσο κόστος αγοράς από 800 έως 1.000 ευρώ, ενώ το άνοιγμα της πλατφόρμας υπολογίζεται να έχει γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα θυμίζει το μοντέλο του «Εξοικονομώ» αλλά και του «Ανακυκλών-Αλλάζω Συσκευή» σύμφωνα και με δηλώσεις του υπουργού Κώστα Σκρέκα, ενώ σχετικά με τα κριτήρια χορήγησης δεν έχει οριστεί ακόμα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Είναι πολύ πιθανό ωστόσο οι επιδοτήσεις να δοθούν με κριτήρια εισοδηματικά και κοινωνικά, αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυαν στην επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών.

Να σημειώσουμε πως η χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα μειώνει κατά πολύ την κατανάλωση ρεύματος μίας κατοικίας αλλά και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 1.700 χιλιόγραμμα ανά έτος.

Με την κίνηση αυτή είναι σαφώς ευκολότερο να επιτευχθούν και οι οικονομικοί στόχοι για την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και οι «πράσινοι» στόχοι για το περιβάλλον.