Μειώσεις έρχονται στους με κρατική επιδότηση 9 ευρώ και εκπτώσεις της από 10 έως και 30 ευρώ ανά μήνα.

Πώς θα μειωθούν οι λογαριασμοί

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απέδωσε τις ανατιμήσεις της κιλοβατώρας στον υπερδιπλασιασμό σε σχέση με την αρχή του χρόνου των τιμών του φυσικού αερίου, των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τον περιορισμό παροχής φυσικού αερίου στην ΕΕ από τη Ρωσία,

Συγκεκριμένα έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή και διεθνή κρίση ενέργειας».

Ως προς το θέμα της επιδότησης των λογαριασμών (30 ευρώ ανά μεγαβατώρα) ο Κώστας Σκρέκας διευκρίνισε ότι αυτή θα αφορά όλους τους καταναλωτές ανεξάρτητα από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο επειδή η επιδότηση δεν αρκεί για να καλύψει το σύνολο των αυξήσεων στους λογαριασμούς, «η ΔΕΗ αποφάσισε από μόνη της», όπως σημείωσε ο υπουργός, «να προχωρήσει στη χορήγηση επιπλέον εκπτώσεων για τους πελάτες της προκειμένου να περιορίσει ακόμα περισσότερο τις επιπτώσεις των αυξήσεων». Σημειωτέων ότι η δημόσια εταιρεία κατέχει το 65% των καταναλωτών και η κίνησή της στοχεύει στο να παρασύρει και τους υπόλοιπους ανταγωνιστές.

Τα μέτρα για φθηνότερο ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ως προς το πρακτικό σκέλος της επιδότησης των 9 ευρώ ανά λογαριασμό, ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι αυτή θα αφορά τις καταναλώσεις των μηνών Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Χωρίς να αποκλείσει την επέκταση του μέτρου αν χρειαστεί και τους επόμενους μήνες αλλά και ενδεχομένως και την αύξηση της επιδότησης.

Σύμφωνα με παραδείγματα που παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΝ οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς πελατών της περιορίζονται σε ένα εύρος 0,59 έως 2,64 ευρώ τον μήνα για καταναλώσεις 300 kWh έως 600 kWh τον μήνα. Βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, οι ανατιμήσεις «ψαλιδίζονται» και από εκπτώσεις που κάνει η ΔΕΗ στους πελάτες της και κυμαίνονται από 10 έως 30 ευρώ ανά μήνα, ανάλογα με την κατανάλωση.

Από τα παραδείγματα προκύπτει πως η ΔΕΗ έχοντας ενεργοποιήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αν δεν είχε κάνει τις εκπτώσεις αλλά και αν δεν ερχόταν η επιδότηση του κράτους, τότε τα νοικοκυριά θα πλήρωναν ακριβότερα το ρεύμα από 20 έως και 41 ευρώ τον μήνα. Πιο συγκεκριμένα για τις καταναλώσεις των 300 kWh μηνιαίως η επιβάρυνση είναι μόλις 1,59 ευρώ τον μήνα έναντι 20,54 ευρώ. Για όσους καίνε 400 kWh η αύξηση ψαλιδίζεται στα 2,11 ευρώ μηνιαίως από 27,38 ευρώ. Για τα νοικοκυριά με κατανάλωση 500 kWh μηνιαίως οι ανατιμήσεις πέφτουν στα 2,64 ευρώ αντί 34,23 ευρώ, ενώ για τις καταναλώσεις των 600 kWh η επιβάρυνση περιορίζεται στα 0,59 έναντι 41,07 ευρώ μηνιαίως.

Ο Κώστας Σκρέκας επίσης απαντώντας σε ερώτηση για το αν τίθεται θέμα με την επιστράτευση της ΔΕΗ να παρέχει εκπτώσεις να εγερθούν ζητήματα παραβίασης του ανταγωνισμού, είπε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, ενώ σύννομη είναι και η επιδότηση της πολιτείας.