Καθησυχαστικό είναι το υπουργείο Υγείας, αναφορικά με τα κρούσματα , τονίζοντας ότι δεν έχει εντοπιστεί ακόμη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στη χώρα μας επιβεβαιωμένο από τον ΕΟΔΥ κρούσμα της ηπατίτιδας σε παιδιά που εμφανίζεται σε έξαρση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Όλοι οι φορείς της Υγείας έχουν ενημερωθεί εάν υπάρξει συμπτωματολογία σε παιδιά να έρχονται σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και υπάρχει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο εάν χρειαστεί»

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Πιθανόν να έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας στη χώρα μας

Ο πρόεδρος του , Θεοκλής Ζαούτης, τόνισε πως «είναι πιθανόν να έχουμε κρούσματα σε παιδιά και στη χώρα μας».

Το πιθανό ελέγχεται για τον αδενοϊό, ο οποίος πιθανολογείται ότι ευθύνεται για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά σε μια σειρά χωρών του κόσμου. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

Ο κ. Ζαούτης ήταν καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα. Κάλεσε δε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα. Τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, επίσης, είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα.

Ως ένα «σοβαρό θέμα» έχει χαρακτηρίσει την έξαρση της σε παιδιά, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ο Έλληνας γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης. Μιλώντας το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης (21/4) στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής έκανε λόγο για σοβαρά περιστατικά τονίζοντας ότι δυο από τα εννέα παιδιά που νόσησαν από τον συγκεκριμένο τύπο ηπατίτιδας, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, υπέστησαν καταστροφή στο συκώτι και έκαναν μεταμόσχευση. Περισσότερα είναι τα κρούσματα στην Βρετανία που κυμαίνονται από 70 έως 90.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα πρώτα στοιχεία, μέχρι στιγμής, δείχνουν ένα κοινό αδενοϊό που «δεν κάνει ηπατίτιδες», προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε ακόμη χρόνο». Ο κ. Παυλάκης εξήγησε στη συνέχεια ότι η παρουσία του αδενοϊού στα κρούσματα αυτά ίσως είναι τυχαία λόγω της συχνότητας εμφάνισής του στα παιδιά που νοσούν, ενώ συμπλήρωσε ότι ίσως ο κορονοϊός συμμετέχει έμμεσα, εξασθενίζοντας το ανοσοποιητικό των παιδιών. Το χειρότερο σενάριο, πρόσθεσε, είναι ότι καθώς δυστυχώς πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν μολυνθεί και από κορονοϊό, ένα μεγάλο μέρος του ανοσοποιητικού τους είχε καταστραφεί καθιστώντας τα ευάλωτα. «Μπορεί να συνδέεται. Δεν είναι τίποτα σίγουρο. Ένα κακό σενάριο είναι ότι δυστυχώς ο συμμετέχει έμμεσα, οπότε μια κάποια άλλη ιική λοίμωξη που δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις τώρα μπορεί να έχει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το μόνο που σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη είναι απόλυτα σαφές είναι ότι τα εμβόλια δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την έξαρση της ηπατίτιδας. «Πώς το ξέρουμε; Τα παιδιά αυτά είναι 1 – 2 χρονών, δεν είχαν εμβολιαστεί. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο», τόνισε.

Τι αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος

Τα νεότερα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν στα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας -αγνώστου αιτιολογίας προς το παρόν- σε παιδιά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ παρακολουθεί η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ), ευρισκόμενη σε διαρκή συνεργασία με τους εγχώριους αρμόδιους φορείς.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η επιστημονική εταιρεία, «η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος εργάζεται διαχρονικά προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τη διάγνωση των νοσημάτων του ήπατος και θα συνεχίσει να το πράττει σε οποιεσδήποτε συνθήκες, με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα».

Και υπενθυμίζει τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα παιδιατρικά κρούσματα ηπατίτιδας σύμφωνα με τις οποίες «συνιστάται προσοχή και προτεραιότητα στον προσδιορισμό της αιτιολογίας των περιπτώσεων, ώστε να υπάρχει συντονισμός των περαιτέρω κλινικών δράσεων και των μέτρων δημόσιας υγείας».

Σύμφωνα με έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που έλαβε η ΕΕΜΗ, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά στη χώρα μας. Εντούτοις, οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

Τα σχετιζόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν: ίκτερο, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων, κνησμό, αρθραλγία/μυαλγία, πυρετό, ναυτία, εμετό ή κοιλιακό άλγος, λήθαργο ή απώλεια όρεξης, τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L.

Ο όρος «ηπατίτιδα» αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος. Είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται είτε παρεντερικά, είτε μέσω τροφών.

Τα συμπτώματα και η πρόληψη

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανένα περιστατικό οξείας ηπατίτιδας που καταγράφηκε στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας και δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με ταξίδια.

Ειδικότερα, στο έγγραφο του ΕΟΔΥ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου. Στην Αγγλία υπάρχουν περίπου 60 περιστατικά υπό διερεύνηση, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ηλικίας 2 έως 5 ετών. Ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και ένας μικρός αριθμός υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Σύμφωνα με αναφορές των ειδικών μονάδων κανένα παιδί δεν έχει πεθάνει. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη».

«Μια πιθανή σχέση μεταξύ της παιδικής ηπατίτιδας και της λοίμωξης από αδενοϊό βρίσκεται επί του παρόντος υπό διερεύνηση» αναφέρουν τα CDC. Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι δημόσιας υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ότι είχαν ξεκινήσει έρευνα για περιπτώσεις σοβαρής οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε εντοπίσει μέχρι τότε 74 περιπτώσεις μεταξύ παιδιών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Αλαμπάμα εντόπισαν εννέα περιπτώσεις ηπατίτιδας σε παιδιά, ηλικίας 1 έως 6 ετών, τα οποία είχαν βρεθεί θετικά στον αδενοϊό από τον Οκτώβριο. Κανένα από τα παιδιά δεν είχε Covid-19.

Οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν την Πέμπτη ότι έχουν εντοπίσει συνολικά 108 περιπτώσεις παιδικής ηπατίτιδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι περιπτώσεις ήταν τόσο σοβαρές που τα παιδιά χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος. Πρόσθετα κρούσματα έχουν αναφερθεί στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Τον Νοέμβριο του 2021, οι κλινικοί γιατροί σε ένα μεγάλο παιδικό νοσοκομείο στην Αλαμπάμα ενημέρωσαν τα CDC για πέντε παιδιά που νόσησαν με σημαντική ηπατική βλάβη, συμπεριλαμβανομένων τριών με οξεία ηπατική ανεπάρκεια, που βρέθηκαν επίσης θετικά στον αδενοϊό. Όλα τα παιδιά ήταν προηγουμένως υγιή, τονίζουν αξιωματούχοι του CDC.

Η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος, ενός ζωτικού οργάνου που επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά, φιλτράρει το αίμα και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Όταν το συκώτι έχει φλεγμονή ή βλάβη, η λειτουργία του μπορεί να επηρεαστεί.

Τις περισσότερες φορές, η ηπατίτιδα προκαλείται από έναν ιό και οι αδενοϊοί είναι ένας κοινός τύπος ιού που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ήπιες έως πιο σοβαρές ασθένειες. Αλλά αυτοί οι ιοί σπάνια αναφέρονται ως αιτία σοβαρής ηπατίτιδας σε υγιή άτομα.

Το CDC ανέφερε ότι ενώ υπήρξαν αναφορές περιστατικών ηπατίτιδας σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά με μόλυνση από αδενοϊό τύπου 41, ο αδενοϊός τύπου 41 δεν είναι γνωστό ότι είναι αιτία ηπατίτιδας σε κατά τα άλλα υγιή παιδιά. «Δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση, αντιθέτως», λέει η δρ Aσλέσα Κάουσικ, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. «Αυτό μας προκαλεί έκπληξη» πρόσθεσε.

Οι φροντιστές των παιδιών θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για συμπτώματα όπως διάρροια και έμετο. Εάν ένα παιδί έχει πόνο στην κοιλιά ή εμφανίσει πυρετό, κόπωση ή μυϊκό πόνο, θα πρέπει να ελεγχθεί από γιατρό.

Τα συμπτώματα του ίκτερου, συμπεριλαμβανομένων των κίτρινων ματιών, των σκούρων ούρων ή των ανοιχτόχρωμων κοπράνων, είναι φυσικά σημάδι προβλήματος με το ήπαρ. Για να αποφευχθεί ο αδενοϊός, οι γονείς θα πρέπει να παροτρύνουν τα παιδιά τους να πλένουν τακτικά και σχολαστικά τα χέρια τους, λένε οι ειδικοί.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τους αδενοϊούς στα παιδιά. Οι αδενοϊοί τείνουν να παραμένουν στις επιφάνειες τονίζουν και τα απολυμαντικά χεριών με βάση το αλκοόλ δεν λειτουργούν καλά εναντίον τους. «Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι το καλύτερο πράγμα», τονίζει η δρ Κάουσικ. «Κρατήστε αποστάσεις από οποιονδήποτε είναι άρρωστος με βήχα και φτάρνισμα και διδάξτε στα παιδιά σας να βήχουν ή να φτερνίζονται στο μανίκι τους».

Ουσιαστικά, είπε, συμβαδίστε με όλες τις καλές συνήθειες που έχουν μάθει οι άνθρωποι για την πρόληψη του Covid-19. Επειδή ο αδενοϊός έχει γαστρεντερικό συστατικό, τονίζουν οι γιατροί, οι γονείς και οι ενήλικες στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας πρέπει να είναι σχολαστικοί σχετικά με την υγιεινή των χεριών τους μετά την αλλαγή της πάνας.