Ο υπογράμμισε ότι έκανε δεκτές πλείστες όσες αλλαγές, όπως αυτές ετέθησαν, στην κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά και στο πλαίσιο της λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά από δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας και σειρά βελτιωτικών αλλαγών, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές και αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η ονομαστική ψηφοφορία που έχουν ζητήσει, επί της αρχής του νομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και στο άρθρο 67 του νομοσχεδίου που εξουσιοδοτεί τον υπουργό Ανάπτυξης να ρυθμίσει επιμέρους ζητήματα στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, με υπουργικές αποφάσεις.

«Θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου κάθε έναν και κάθε μια προσωπικά από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, που βοήθησαν πραγματικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, να διαμορφώσει το τελικό νομοσχέδιο, κατά τρόπο που αίρει όλες τις ανησυχίες, και των παραγωγών και των επαγγελματιών λαϊκών αγορών», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων λίγα λεπτά προτού αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι έκανε δεκτές πλείστες όσες αλλαγές, όπως αυτές ετέθησαν, στην κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά και στο πλαίσιο της λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. «Ο σωστός τρόπος νομοθέτησης είναι όλοι μαζί να συνδιαμορφώνουμε νομοσχέδια που απηχούν την αντίληψη της κοινωνίας, ιδιαιτέρως για σοβαρά λαϊκά ζητήματα. Ό,τι και να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά στην Ελλάδα, δεν παραχωρούμε στην Αριστερά ούτε τον λαϊκό μας χαρακτήρα, ούτε την εκπροσώπηση της μεσαίας τάξης, ούτε την εκπροσώπηση των αγροτών. Εμείς είμαστε η λαϊκή παράταξη του τόπου και αυτό αποδεικνύουμε σήμερα», είπε ο υπουργός.

Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός είπε ότι η χώρα χρειάζεται καλύτερη αξιωματική αντιπολίτευση και προεξόφλησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί σήμερα κοινοβουλευτική ήττα διότι υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, νομίζοντας ότι κάποιοι βουλευτές της ΝΔ δεν θα ψηφίσουν άρθρα του νομοσχεδίου αλλά θα διαπιστώσουν ότι όλα τα άρθρα θα τα ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ αφού σε συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Ομάδα αυτά διαμορφώθηκαν στην τελική τους μορφή. «Τι να καταψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ; Τον δικό τους νόμο; Σε λίγα λεπτά θα υποστείτε μια ακόμα κοινοβουλευτική ήττα, όπως έχετε υποστεί και έξω στην κοινωνία, ήττα στις λαϊκές αγορές», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αντί να έρθετε εδώ να συνεννοηθούμε σαν πολιτισμένοι άνθρωποι, καλόπιστα, για να εξασφαλίσουμε στους ανθρώπους των λαϊκών αγορών ένα αξιοπρεπές μέλλον, έρχεστε εδώ και λέτε ότι καταργούμε τις λαϊκές αγορές, ότι πάμε κόντρα στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ότι δίνουμε τις λαϊκές αγορές στα σούπερ μάρκετ, τα οποία είναι μόνο στη φαντασία σας», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Νωρίτερα, ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης προκάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να πάνε μια βόλτα στις λαϊκές αγορές για να φανεί αν το νομοσχέδιο το στηρίζει ο κόσμος που εργάζεται σε αυτές. Είναι ένα νομοσχέδιο που διώχνει τον μικρό παραγωγό την ίδια στιγμή που αυτή η κυβέρνηση τα δίνει όλα στους μεγάλους παίκτες, είπε ο κ. Αρσένης και κατήγγειλε ότι με το άρθρο 67 του νομοσχέδιο δίνονται στον υπουργό όλες οι εξουσίες για να κάνει ό,τι θέλει

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας είπε ότι το κόμμα του λέει κατηγορηματικά “όχι” στο νομοσχέδιο γιατί ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και οδηγεί στην έξοδο από τις λαϊκές αγορές τους παραγωγούς. Αυτό γίνεται με τρόπο ώστε στο μέλλον οι μεγάλες εταιρείας θα βαφτίζουν τους υπαλλήλους τους επαγγελματίες πωλητές και θα μπουν στις λαϊκές αγορές, είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης είπε ότι παρά τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης, δεν αλλάζει η βασική κατεύθυνση του νομοσχεδίου που είναι η μετατροπή των λαϊκών αγορών σε εμπορικές αγορές. Το νομοσχέδιο ενισχύει και οξύνει τον ανταγωνισμό και σύντομα παραγωγοί και έμποροι θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι μπαίνουν εμπόδια για τους παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές για να εγκαταλείψουν τις λαϊκές αγορές και αυτό θα το πληρώσουν και τα νοικοκυριά.

«Στεκόμαστε απέναντι στη διάλυση ενός θεσμού που λειτουργεί εδώ και 93 χρόνια», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας και τόνισε ότι οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν είναι ουσιαστικές ενώ παραμένουν οι διατάξεις που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στους ανθρώπους των λαϊκών αγορών που διαφωνούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία με το νομοσχέδιο.

«Σήμερα, αποδεικνύεται ότι είναι το λάθος νομοσχέδιο τη λάθος στιγμή. Μόλις ανακοινώθηκε ότι έχουμε 6.700 κρούσματα και 59 νεκρούς», παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης που προσέθεσε πως η σημερινή κυβέρνηση καταργεί τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε τη στήριξη της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου, ένα νόμο για τον οποίο οι παραγωγοί έχουν πει ότι χρειαζόταν βελτιώσεις και όχι συλλήβδην κατάργησή του, η οποία προχωράει σήμερα χωρίς επαρκή αιτιολόγηση.

Ο εισηγητής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν έχει εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει με τις λαϊκές αγορές και ότι πολλοί βουλευτές της είναι σε κατάσταση… last year. Ο κ. Σιμόπουλος επέμεινε ότι η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου των λαϊκών αγορών έχει συμβάλει με τις παρατηρήσεις της στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του σχεδίου νόμου. Ο πυρήνας του νομοσχεδίου είναι η προκήρυξη που θα εξασφαλίσει τη διαφάνεια και σίγουρα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα σε όσους έχουν ήδη άδειες, είπε ο εισηγητής της ΝΔ που ευχαρίστησε τους συναδέλφους του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τον υπουργό γιατί με τη συνεργασία με τους φορείς των λαϊκών αγορών αλλάζουν τα δεδομένα στις λαϊκές αγορές και γιατί θα σταματήσουν οι παραγωγοί να είναι όμηροι ενός αδιαφανούς συστήματος.