: Ποιοί πρέπει να κάνουν εμβόλιο στην Ελλάδα – Η απόφαση της επιτροπής.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την ευλογιά των πιθήκων, η έξαρση της οποίας έχει προκαλέσει συναγερμό σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή αποφάσισε να χορηγηθεί το στους υγειονομικούς που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο . Το ίδιο ισχύει για όσους έχουν έρθει συνολικά σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Κατά τις ίδιες πηγές η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει σε κεντρικό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Επιτροπή δεν συστήνει γενικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Διευκρινίσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) στη σημερινή συνεδρίασή της εξέτασε τα υπάρχοντα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα αναφορικά με την εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox).

H ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής εξανθηματική νόσος. Μεταδίδεται από άγρια ζώα (κυρίως τρωκτικά) που βρίσκονται σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Σπανίως η μετάδοση της νόσου γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες ή σωματικά υγρά καθώς και μέσω αναπνευστικών σωματιδίων μετά από παρατεταμένη στενή επαφή σε μικρή απόσταση. Η μεταδοτικότητα της νόσου είναι μικρή. Η ανάρρωση από τη νόσο είναι συνήθως πλήρης μέσα σε λίγες εβδομάδες καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι συγγενικός με τον ιό της ευλογιάς, νόσου που έχει εκριζωθεί από τον πλανήτη από το 1980 μετά από ένα επιτυχημένο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού. Στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς (δαμαλισμός) σταμάτησε τη δεκαετία του 1970. Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν κατά πάσα πιθανότητα εμβολιαστεί και αναμένεται να έχουν κάποιο βαθμό προστασίας έναντι της ευλογιάς των πιθήκων, παρά το γεγονός ότι τα υπάρχοντα δεδομένα δεν επιτρέπουν ακριβείς εκτιμήσεις.

Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και την αποφυγή της στενής επαφής με ύποπτα κρούσματα. Σχετικές οδηγίες έχουν εκδοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.