; Η αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2023. Έτσι, τώρα, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο εξετάζουν με ποιους τρόπους μπορούν να δώσουν μια νέα στήριξη στους πιο ευάλωτους με τη μορφή επιδόματος για την ηλεκτρική ενέργεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη νέα χρονιά θα δίνεται . Θα καθορίζονται δηλαδή οι δικαιούχοι με βάση τα εισοδηματικά αλλά και τα περιουσιακά κριτήρια που θα οριστούν από το αρμόδιο υπουργείο, ενώ βασικό κριτήριο θα παίζει και ο τόπος διαμονής του εκάστοτε δικαιούχου, αν δηλαδή οι πολίτες μένουν σε βόρειες ή ορεινές περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι στο επίδομα θέρμανσης, βασική προϋπόθεση είναι ο… ταχυδρομικός κώδικας. Έτσι θα γίνει και με το ρεύμα. Κάθε περιοχή θα έχει και τη δική της επιδότηση.

Παράλληλα, θα υπάρχει έκπτωση για τους συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών τους. Σημειώνεται ότι το κόστος της ρευματοκλοπής ανέρχεται σε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο έχει επιβάρυνση 4% σε κάθε λογαριασμό ρεύματος.

Τιμολόγια ρεύματος: Οι επιδοτήσεις του Σεπτεμβρίου

Οριζόντιες επιδοτήσεις σε νοικοκυριά, αγρότες και ευάλωτους θα συνεχίσουν να καταβάλλονται με στόχο η τιμή της κιλοβατώρας να κινείται πέριξ των 0,15-0,19 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Στο τέλος του χρόνου τελειώνει ο έκτακτος μηχανισμός λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος και επανέρχεται μια νέα κανονικότητα που θα επιφέρει και αλλαγές στους λογαριασμούς με ερωτηματικό ακόμη τι θα γίνει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και αν θα επιστρέψει σε κάποια μορφή.

Ως προς τις επιδοτήσεις, όπως έχει πει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, λίγο ως πολύ το ίδιο καθεστώς θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Χωρίς να έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το πώς ακριβώς θα είναι το νέο σχήμα επιδοτήσεων το 2024 εφόσον χρειαστεί είναι βέβαιο πώς η οριζόντια στήριξη θα λάβει τέλος. Σύμφωνα με πηγές, αν και εφόσον προκύψει ανάγκη για επιδοτήσεις, τότε οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα είναι πιο στοχευμένες και η εφαρμογή δεν θα είναι στη λογική της οριζόντιας επιδότησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εισοδηματικά κριτήρια αλλά και επιδοτήσεις μόνο της πρώτης κατοικίας και όχι δευτερευουσών, δηλαδή των εξοχικών κατοικιών, είναι κάποιες από τις παραμέτρους που θα διαφοροποιήσουν το καθεστώς.

Σήμερα επιδοτείται το 90% των νοικοκυριών. Οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια αφορούν σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Υπάρχει μόνο η κλιμακωτή διαβάθμιση στην επιδότηση ανάλογα με τις καταναλώσεις. Ενισχύονται επίσης κάθε μήνα οι αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης και όσα νοικοκυριά είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.