Γιατί χάνουν χιλιάδες δικαιούχοι τα – Όπως ήδη έχει γνωστοποιηθεί, αυξημένο κατά μιάμιση δόση θα είναι το – Τα ποσά και όλες οι ημερομηνίες πληρωμών αναλυτικά στο .

Τι είπε κ . Μιχαηλίδου στον ισχυρισμό ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες, συνδέονται με τον

Η ίδια, απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, πως δεν τεκμηριώνεται από τα στοιχεία.

Η υφυπουργός διευκρίνισε πως «η επιδοματική πολιτική αφορά την οικονομική στήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών και νοικοκυριών που αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες βιοπορισμού και χρειάζονται την κρατική στήριξη» και ο συνδυασμός εισοδηματικών αλλά και περιουσιακών κριτηρίων είναι επιβεβλημένος.

Πού οφείλεται η μείωση των δικαιούχων

Ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία από τις μηνιαίες πληρωμές του ΟΠΕΚΑ,, πράγματι ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος που αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 2022 είναι μειωμένος από εκείνους που το έλαβαν το 2021. Όμως, μείωση δικαιούχων είχαμε και το 2021 από εκείνους που το ελάμβαναν το 2020, πριν δηλαδή θεσπιστούν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες. Αντιθέτως, οι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης αλλά και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, που για να δοθούν επίσης λαμβάνονται υπ΄όψιν τα περιουσιακά στοιχεία του αιτούντος, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια ετήσια σταθερή μεσοσταθμική αύξηση των δικαιούχων τόσο το 2020-2021 όσο και το 2021-2022. Μάλιστα στην περίπτωση του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων ο αριθμός των δικαιούχων το 2022 διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2019.

Η υφυπουργός απέρριψε την πρόταση του βουλευτή η απονομή των επιδομάτων να μην γίνεται με βάση τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια του αιτούντος αλλά από εισήγηση κοινωνικών λειτουργών λέγοντας αυτός ο τρόπος δεν παρέχει καμία ασφάλεια δικαίου και αντικειμενικότητας.

Η βελτίωση της οικονομίας

Υπογράμμισε πως η μείωση των επιδοματούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος οφείλεται και στο γεγονός ότι η οικονομία της χώρας μας, σε σχέση με το 2019, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση και αυτό καταγράφεται στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, στη μείωση της ανεργίας, στις διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, στις αυξήσεις των συντάξεων αλλά και στις επιταχύνσεις που έχουν σημειωθεί στις εκδόσεις των συντάξεων, όπου κάποιοι από αυτούς έγιναν συνταξιούχοι και όχι επιδοματούχοι.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης υποστήριξε πως είναι αδιανόητο το υπουργείο να μην γνωρίζει πόσοι αιτούντες έχασαν το επίδομα που ελάμβανε λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών στο ακίνητο που είχαν. Παρατήρησε πως σήμερα υπάρχει ακραία φτωχοποίηση και είναι λογικό να αυξάνονται οι δικαιούχοι. Το θέμα, είπε, είναι «πόσοι από τους ανθρώπους που πεινάνε βρέθηκαν χωρίς κανένα πλαίσιο στήριξης, χωρίς το κοινωνικό επίδομα, χωρίς κοινωνικά επιδόματα, χωρίς κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επιδόματα παιδιών κτλ, επειδή έχουν ένα διαμέρισμα πρώτη κατοικία που βρέθηκε να διπλασιάζεται η αξία του με βάση την αύξηση των αντικειμενικών, που εσείς επιλέξατε να κάνετε». Πρότεινε να υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί που θα εξετάζουν και θα εκτιμούν τις πραγματικές ανάγκες όσων ήταν δικαιούχοι του επιδόματος και τώρα λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών βγαίνουν εκτός του συστήματος.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το επίδομα παιδιού

Πιο αναλυτικά δικαίωμα για τη λήψη του επιδόματος Παιδιού ΟΠΕΚΑ, ισχύει:

α) Από την 1η Ιανουαρίου του έτους υποβολής της αίτησης, για τέκνα γεννημένα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους υποβολής της αίτησης.

β) Από την 1η του επόμενου μήνα από αυτόν της γέννησής τους, για τέκνα γεννημένα εντός του έτους υποβολής της αίτησης.

γ) Από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους εγγραφής τους σε σχολή Ανώτερης ή Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο ίδρυμα του εξωτερικού, στο «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), καθώς και σε αναγνωρισμένα Κολέγια.

δ) Από την 1η Ιανουαρίου τρέχοντος έτους για φοιτητές ή σπουδαστές που μετά την αρχική εγγραφή τους σε σχολή κατά το προηγούμενο έτος, μεταγράφηκαν το τρέχον έτος σε άλλη σχολή ή τμήμα ή εισήχθησαν σε νέα σχολή ή τμήμα με νέα εγγραφή. Το επίδομα καταβάλλεται και για μια μεταβατική περίοδο (αναγκαστικό διάλειμμα) έως τρεις μήνες μεταξύ της λήξης εαρινού εξαμήνου έως την έναρξη νέου εξαμήνου τρέχοντος έτους, στο οποίο εξακολουθεί να φοιτά ή να κάνει πρακτική άσκηση ή εγγράφεται σε επόμενο κύκλο σπουδών.

ε) Από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου της επέλευσης της αναπηρίας για τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Το επίδομα καταβάλλεται στους δικαιούχους κάθε έτους, ανά δίμηνο, με πίστωση σε ενεργό τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα καταβολής. Ειδικότερα το επίδομα στ’ διμήνου εκάστου έτους δύναται να καταβάλλεται στους δικαιούχους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους αυτού.

Στην περίπτωση αυτή συμπληρωματική πληρωμή του στ΄ διμήνου δύναται να πραγματοποιείται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Επίδομα παιδιού Α21: Αναλυτικά τα ποσά

 

Ο προσδιορισμός των δικαιούχων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια ως εξής:

Πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ
Δεύτερη κατηγορία 6.001-10.000 ευρώ
Τρίτη κατηγορία 10.001- 15.000 ευρώ

Το ποσό του επιδόματος εξαρτάται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και αφορά:

Για την πρώτη κατηγορία 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον 70 ευρώ για το δεύτερο και άλλα 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε επιπλέον των 3 παιδιών
Για τη δεύτερη κατηγορία 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Για την τρίτη κατηγορία 28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Ταυτόχρονα, τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου 2023 θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το επίδομα παιδιού Α21 2023 του ΟΠΕΚΑ.

Για όσους υποβάλλουν νέα αίτηση, η πρώτη δόση του 2023 θα καταβληθεί την 31η Μαρτίου, τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα (όπως έχει πλέον καθιερωθεί για την καταβολή των επιδομάτων).

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων 2023 θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2023.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι επόμενες πληρωμές είναι οι εξής:

31 Μαΐου 2023
31 Ιουλίου 2023
29 Σεπτεμβρίου 2023
30 Νοεμβρίου 2023
29 Δεκεμβρίου 2023
31 Ιανουαρίου 2024