κατά 10% για το 2024 – Η έκπτωση του θα υπολογιστεί στο συνολικό ποσό του φόρου και θα δίνεται αναλογικά για το χρονικό διάστημα του έτους που είναι ασφαλισμένη η κατοικία με ελάχιστη προϋπόθεση τους 3 μήνες ασφάλισης.

Σύμφωνα με την Ημερησία, του 2024 να μειώνεται κατά 10% .

Αναλογική έκπτωση

Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά:

Ασφάλιση για 12 μήνες, έκπτωση 10%
Ασφάλιση για 9 μήνες, έκπτωση 7,5%
Ασφάλιση για 3 μήνες, έκπτωση 2,5%
Ασφάλιση για 2 μήνες δεν επιφέρει καμιά μείωση στον λογαριασμό ΕΝΦΙΑ

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, στην περίπτωση, που κάποιος φορολογούμενος πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ θα έχει το επόμενο έτος έκπτωση 50 ευρώ εάν έχει 12μηνη ασφάλιση ή 25 ευρώ εάν έχει εξάμηνη.
Θέσπιση ελάχιστου ασφαλίστρου

Συνολικά σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στη χώρα μας δηλώνονται 6.371.901 κατοικίες εκ των οποίων ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053 και ως εκ τούτου η κυβέρνηση υπολογίζει το κόστος του μέτρου σε 30 εκατ. ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.

Στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν και τη θέσπιση ενός ελάχιστου ασφάλιστρου με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα εικονικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων προκειμένου να κουρευτούν τα μεγάλα ποσά ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες τους.

Τι προβλέπει η διάταξη

Σύμφωνα με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το οποίο θα κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή:

Για τα έτη 2024 και τα επόμενα, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, για σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα και στοιχεία της φύσης, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το 100% της αξίας του ακινήτου.
Ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη της αξίας του οικοπέδου.

Τα 7 SOS για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν να γνωρίζουν τα εξής:

Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα πρέπει να αφορά το σύνολο της αξίας του ακινήτου επί της οποίας υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ και όχι μέρος αυτής.
Θα λαμβάνονται υπόψη δηλαδή οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.
Θα χρησιμοποιηθεί δηλαδή ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που θα πρέπει να εναρμονιστεί και με την δήλωση του Ε9 εάν έχουν γίνει μεταβολές.
Η έκπτωση περιλαμβάνει τόσο τον κύριο όσο και το “συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ ενώ προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.
Τo κόστος ασφάλισης σπιτιών και επιχειρήσεων από φυσικές καταστροφές ποικίλλει ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρεία.
Το κόστος το καθορίζει η χρονολογία κατασκευής του ακινήτου, η αξία των υλικών κατασκευής, το είδος του ακινήτου (μονοκατοικία, μεζονέτα, διαμέρισμα σε πολυκατοικία), η ποιότητα κατασκευής, η περιοχή αλλά και τα τετραγωνικά.
Κατά μέσο όρο για μια ασφαλιστική κάλυψη ενός κτιρίου και του περιεχομένου του σε κατοικία 40 τ.μ. το κόστος ξεκινά από 50 ευρώ τον χρόνο, για 80 τ.μ. από 100 ευρώ τον χρόνο.