: Δείτε αναλυτικά ποιά είναι τα  5 νησιά η πληρότητα των ραντεβού για εμβολιασμούς που φτάνει το 100% – Πλήρη ανοσία έχει στην επικράτεια το 20,39%, ενώ στα νησιά το 27% του πληθυσμού

Με σταθερό ρυθμό συνεχίζονται οι και στην ηπειρωτική χώρα, με ημερήσιο αριθμό περίπου 100.000 χορηγούμενων δόσεων. Οι σε όλη τη χώρα ανέρχονταν σε 5.751.115, με τον στόχο των 5,6 εκατομμυρίων έως το τέλος Μαΐου να έχει εκπληρωθεί. Ειδικότερα, και όπως ανακοίνωσε κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, το 35,5% του γενικού πληθυσμού έχει καλυφθεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση και το 20,39% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Στην ταχύτερη οικοδόμηση του τείχους ανοσίας, που είναι το μείζον ζητούμενο για το εφετινό καλοκαίρι, αναμένεται να συμβάλλει το άνοιγμα των ραντεβού με τα τρία εκ των τεσσάρων εγκεκριμένων εμβολίων – μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια πλην του AstraZeneca σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- σε νέους ηλικίας 18 – 30 χρόνων. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας χθες, οι πολίτες αυτής της ηλικίας θα ενταχθούν στην κανονική σειρά της εμβολιαστικής εκστρατείας τμηματικά, δηλαδή πρώτα όσοι είναι από 25 – 29 ετών και στη συνέχεια η ομάδα των πολιτών 18 – 24 ετών. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι νέοι ηλικίας18 – 30 ετών έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, με τη διαθεσιμότητα να καθορίζεται από τις παραλαβές των δόσεων.

Η «Γαλάζια Ελευθερία»

Η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς στα νησιά. Ενδεικτικό της καλής έκβασης της επιχείρησης είναι ότι τα ποσοστά εμβολιασμού ξεπερνούν το μέσο όρο της υπόλοιπης χώρας και οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, προστατεύοντας τους κατοίκους ενόψει του θερινού τουριστικού κύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κικίλιας, το 40% των κατοίκων των νησιών είναι εμβολιασμένο με την πρώτη δόση – σε σχέση με 22% που ήταν το ποσοστό αυτό πριν ξεκινήσει στοχευμένα η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» – και 27% πλήρως εμβολιασμένοι (13% πριν την έναρξη της επιχείρησης).

Η σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά στην επικράτεια είναι ακόμη πιο θετική για τον ρυθμό θωράκισης των νησιωτικών περιοχών. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην επικράτεια είναι 35,5% ενώ στη νησιωτική χώρα είναι 40%. Πλήρη ανοσία έχει στην επικράτεια το 20,39% ενώ στα νησιά το 27% του πληθυσμού.

Μάλιστα, σε ορισμένα νησιά η πληρότητα των ραντεβού για φτάνει το 100%. Ενδεικτικά, ο υπουργός Υγείας ανέφερε το «καλό παράδειγμα» των κατοίκων της Λευκάδας, της Θάσου, της Πάρου, της Μυκόνου και της Σαλαμίνας, που συμμετέχουν στον εμβολιασμό.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ