Σοκάρουν οι λεπτομέρειες – Τουλάχιστον εννέα άτομα θα βρεθούν ενώπιων της Εισαγγελίας Χανίων προκειμένου να απολογηθούν για τις σοκαριστικές πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται μετά την αποκάλυψη παράνομου κυκλώματος υιοθεσίας και εμπορίας βρεφών.

Ειδικότερα, αντιμέτωπες μ’ ένα τεράστιο κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών, που αποκαλύφθηκε τις προηγούμενες ημέρες, βρίσκονται οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές στα Χανιά.

Προσωπικό της Υπηρεσίας Οργανωμένου Εγκλήματος και στελέχη από την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων άρχισαν τις από κοινού έρευνες πέφτοντας πάνω σε αμέτρητες παράνομες περιπτώσεις παρένθετης μητρότητας και εμπορίας βρεφών.

Μάλιστα όσοι φέρεται να εμπλέκονται στη συγκλονιστική αυτή υπόθεση και έχουν ήδη προσαχθεί στις δικαστικές αρχές Χανίων προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τα όσα τους αποδίδονται.

Πρόκειται για εννέα άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκων κατ’ επάγγελμα, εφαρμογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, απάτη και πλαστογραφία πιστοποιητικών.

Σύμφωνα με τον φάκελο, στην υπόθεση εμπλέκονται δύο γιατροί, ένας γυναικολόγος και ένας κλινικός εμβρυολόγος, τέσσερις γυναίκες που εργάζονταν στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που ανήκε στον έναν συλληφθέντα γιατρό, μια γυναίκα με καταγωγή από τη Ρουμανία και δύο από τη Γεωργία.

Όπως μετέδωσε επίσης το Creta Live, όσα αναδύονται στο φως της δημοσιότητας είναι άκρως σοκαριστικά:

Στο χρονικό διάστημα που έδρασε το κύκλωμα φέρεται να είχε αλιεύσει και χρησιμοποιήσει περισσότερες από 100 γυναίκες.
Μοναδικό κριτήριο ήταν η οικονομική κατάστασή τους. Το μηνιαίο εισόδημα των 600 ευρώ που τους παρεχόταν για όσο χρονικό διάστημα έμεναν στην Κρήτη και συμμετείχαν στη διαδικασία παρένθετης μητρότητας ήταν αντίστοιχο με το εισόδημα μισού χρόνου στην πατρίδα τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι οικογένειες τους δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα.
Κατά την ΕΛ.ΑΣ το κύκλωμα είχε στήσει μηχανισμό σε Ελλάδα, Βαλκάνια και χώρες της ανατολικής Ευρώπης για να εντοπίζει τις κατάλληλες υποψήφιες παρένθετες μητέρες.

Η ίδια πηγή από την Κρήτη ανέφερε πως πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κόστιζε από 70.000 έως 120.000 ευρώ.

Στελέχη του Οργανωμένου Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Κρήτης ανέφεραν ότι είχε στηθεί μία «βιομηχανία» πάνω στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι αποσπάσουν τεράστια χρηματικά ποσά από ζευγάρια που δεν είχαν άλλη δυνατότητα ν’ αποκτήσουν παιδί.

Εκτιμάται ότι έχουν εξαπατηθεί περισσότερα από 350 ζευγάρια που απευθύνθηκαν στο Κέντρο, μεταξύ των οποίων πολλά ομόφυλα.

Η δράση του κυκλώματος

Όπως περιγράφεται, στους ενδιαφερόμενους έβρισκαν εικονικές νύφες, προχωρούσαν σε εικονικά σύμφωνα συμβίωσης και στην συνέχεια εξέδιδαν πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις ότι οι γυναίκες ήταν ανίκανες να τεκνοποιήσουν λόγω συγκεκριμένων βλαβών προχωρώντας κατόπιν στην ενεργοποίηση του παράνομου προγράμματος παρένθετης μητρότητας.

Οι αποκαλύψεις πρόκειται να συνεχιστούν όσο διαρρέουν περισσότερα στοιχεία από τη δικογραφία.

Όλες αυτές οι γυναίκες τις οποίες το κύκλωμα εκμεταλλεύτηκε βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης αναμένεται να χαρακτηριστούν θύματα εμπορίας ανθρώπων προκειμένου να τύχουν της ανάλογης προστασίας.