Όλα όσα είπε  σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τρίτης στο ΟΡΕΝ.

Αναφορικά με τους μισθούς τόνισε πως «Η οικονομία έχει κάνει μεγάλες προόδους αλλά υπάρχουν και προβλήματα. Αρκετοί συμπιέζονται από τον υψηλό πληθωρισμό. Οι αυξήσεις που έχουμε δώσει είναι μόνιμες. Εκτιμώ ότι οι αυξήσεις λόγω του πληθωρισμού θα υποχωρήσουν σε κάποιο διάστημα – 3 μήνες, 6 μήνες – ενώ οι αυξήσεις είναι μόνιμες. Θα εξηγήσουμε επίσης γιατί τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δεν είναι ακριβή για την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και δεν λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα του 2022. Γι’ αυτό και θέτουμε ως κεντρικό στόχο την »

Ο καλύτερος τρόπος είναι οι επενδύσεις, γιατί η μείωση της ανεργίας αναγκάζει τους επιχειρηματίες να αυξήσουν τους μισθούς, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εάν κάποιος γνωρίζει τη μαγική φόρμουλα για να πέσουν οι τιμές και δεν μας το λέει με κάποιο άλλου τύπου σχέδιο Δήμητρα ας μας το πει, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «εάν υπάρχουν ζητήματα λειτουργίας της αγοράς καυσίμων εδώ είμαστε για να το αντιμετωπίσουμε με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς»

«Η Ελλάδα έχει τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ. Δεν είναι ακρίβεια Μητσοτάκη γιατί αν ήταν έτσι δεν θα υπήρχε το πρόβλημα σε άλλες χώρες», .

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε και γιατί δεν αποφασίστηκε μείωση του ΦΠΑ λέγοντας ότι «δεν δουλεύει η πολιτικη μείωσης του ΦΠΑ. Δεν θα κερδίσει ο τελικός καταναλωτής. Το πρόβλημα είναι και δημοσιονομικό και πρακτικό. Κάποιος θα κερδίσει αλλά θα είναι ο παραγωγός. Όταν μπορέσουμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η οικονομία θα αναπτύσσεται σε ένα ρυθμό που θέλουμε θα περάσουμε σε ένα περιβάλλον για να μειώσουμε τον ΦΠΑ για όλους». Για το τέλος επιτηδεύματος είπε, δε, ότι «θα το μειώσουμε σταδιακά στην δεύτερη τετραετία. Όπως υπογράμμισε οι πολίτες θα κρίνουν ότι «ο Μητσοτάκης αυτά που είπε τα έκανε ενώ ο Τσίπρας όχι».

«Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μας να μειωθεί. Η αντιπολίτευση να πει ποιον άλλο φόρο θα αυξήσει για να αντισταθμίσει την απώλεια των εσόδων. Αυτά που λέει ο κ. Τσιπρας δεν τολμά να τα κοστολογήσει. Είναι παντελώς ανεφάρμοστα», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσον αφορά τη στήριξη των νέων είπε ότι «ένας από τους λόγους που κάναμε ουσιαστικά δωρεάν την γονική παροχή είναι για να περάσουν οι περιουσίες των γονέων στα παιδιά. Ας μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ πού θέλει να βάλει το κατώφλι της μεσαίας τάξης. Η μεσαία τάξη θυμάται πόσο την τσάκισε ο κ. Τσίπρας»

Κάνοντας, δε, ειδική αναφορά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» το χαρακτήρισε σωστά σχεδιασμένο και πρόσθεσε ότι «είμαι διαθετειμένος να διπλασιάσω τους πόρους ώστε να είναι 20.000 δικαιούχοι και αν αυτό συνεχιστεί θα βρούμε και άλλους πόρους».