Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, (παιδιά που έχουν γεννηθεί κατά τα έτη 2011 έως και 2016) που διαθέτει ΑΜΚΑ ή προσωρινό αριθμό ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού.

Αναλυτικότερα,, καθαρισμό και απομάκρυνση πλακών, φθορίωση και παροχή οδηγιών για τη στοματική υγιεινή των παιδιών. Η ενίσχυση λαμβάνεται για λογαριασμό του παιδιού από ενήλικο φυσικό πρόσωπο το οποίο ασκεί γονική μέριμνα ή επιμέλεια ή επιτροπεία, και η σχετική αίτηση γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας με τη χρήση του ΑΜΚΑ και του Taxisnet ή μέσω ΚΕΠ.

Το πρόγραμμα έρχεται έπειτα από μια περίοδο όπου, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης και λιγότερο λόγω της πανδημίας, οι δαπάνες οδοντιατρικής φροντίδας έχουν μειωθεί δραματικά.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε την προηγούμενη Πέμπτη σε διαδικτυακό συνέδριο του ΠΟΥ Ευρώπης για τη στοματική υγεία ο εκπρόσωπος της χώρας μας και εκλεγμένος πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για θέματα οδοντιατρικής πολιτικής Αριστομένης Ι. Συγγελάκης: το διάστημα από το 2008 έως το 2021 οι δαπάνες οδοντιατρικής φροντίδας στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 71,7% και συγκεκριμένα από 2,085 δισεκατομμύρια ευρώ το 2008 σε 591,9 εκατομμύρια ευρώ το 2021.

Αυτά τα ποσά στη συντριπτική πλειονότητά τους αφορούν ιδιωτικές πληρωμές, αφού η δημόσια δαπάνη ήταν ούτως ή άλλως ελάχιστη (μόλις 14,9 εκατομμύρια ευρώ) και μέσα σε αυτό το διάστημα μηδενίστηκε.

Σύμφωνα, δε, με στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα το ποσοστό συμμετοχής του κράτους στη συνολική δαπάνη οδοντιατρικής φροντίδας είναι 0%, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ε.Ε. είναι 31%. Το αποτέλεσμα είναι το 7,8% του ελληνικού πληθυσμού να δηλώνει (Eurostat 2023) ότι τους τελευταίους 12 μήνες δεν επισκέφθηκε οδοντίατρο, αν και είχε ανάγκη των υπηρεσιών του. Αυτό το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. (3,1%) και το τρίτο υψηλότερο μετά την Πορτογαλία (9%) και τη Λετονία (8,2%).

Τον Μάιο του 2022 ο ΠΟΥ εξέδωσε το σχέδιο με συστάσεις για τη στρατηγική για τη στοματική υγεία. Μεταξύ αυτών και μια πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη ρήτρα στοματικής υγείας. Αυτή αφορά ένα εγγυημένο ποσοστό επί των δημόσιων δαπανών υγείας που θα κατευθύνεται στη στοματική υγεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν στη χώρα μας αυτό το ποσοστό οριστεί στο 1%, θα σημαίνει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ