Αυτόματο συμψηφισμό επιστροφών φόρων με οφειλές στην Εφορία προωθεί το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να μπει τέλος στην ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν στην Εφορία χιλιάδες φορολογούμενοι προκειμένου να συμψηφίσουν τις φορολογικές τους οφειλές (φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) με επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων το οποίο θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια, θα δίνει τη δυνατότητα στους ίδιους τους φορολογουμένους να προχωρούν ηλεκτρονικά σε συμψηφισμούς οφειλών με εκκαθαρισμένες επιστροφές φόρων.

Όπως ανέφερε χθες η διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ Σοφία Σεχπερίδου, μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ενεργοποιηθεί μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα βλέπουν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet εκτός από τις οφειλές τους και τις εκκαθαρισμένες επιστροφές φόρου.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Σε επόμενο στάδιο, όπως είπε η κυρία Σεχπερίδου, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν οι ίδιοι ηλεκτρονικά σε συμψηφισμούς.

Η ίδια ανέφερε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου έχει επισπευσθεί η διαδικασία πίστωσης στις τράπεζες των υπολοίπων επιστροφών φόρου για τους φορολογουμένους που έχουν προχωρήσει σε συμψηφισμό και το ποσό της επιστροφής φόρου είναι μεγαλύτερο από τη βεβαιωμένη οφειλή. Στις περιπτώσεις αυτές, το ποσό της επιστροφής φόρου που απομένει μετά τον συμψηφισμό θα πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων εντός τριών ημερών από την ημέρα που έγινε ο συμψηφισμός. Ωστόσο, η ταλαιπωρία των φορολογουμένων συνεχίζεται στις εφορίες και κορυφώνεται σήμερα που λήγει η πρώτη από τις πέντε δόσεις πληρωμής του φετινού ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα σε ορισμένες εφορίες, όπως για παράδειγμα στη ΔΟΥ Χαλανδρίου, εφαρμόζεται το σύστημα των… ραντεβού για τους συμψηφισμούς.

Ραντεβού

Τα ραντεβού κλείνονται με παρουσία του φορολογουμένου και ακόμη και για τα μέσα Οκτωβρίου, δηλαδή αφού θα έχει λήξει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες ενημερώνονται ότι αφού γίνει ο συμψηφισμός ακόμη και μετά τη λήξη της πρώτης δόσης, δεν θα τους χρεωθούν προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής του ΕΝΦΙΑ επειδή προηγείται εκκαθαρισμένη επιστροφή φόρου.

Στο μεταξύ άνοιξε χθες η εφαρμογή στο Taxisnet για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για τους φορολογουμένους που έχουν κάνει λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους με αποτέλεσμα να λάβουν φοσυκωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Οι φορολογούμενοι μπρούν να διορθώσουν αναδρομικά τις δηλώσεις E9 από το 2010 έως το 2016 και εφόσον η τροποποίηση γίνει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου το πρόστιμο που θα κληθούν να πληρώσουν για κάθε έτος είναι μειωμένο στα 50 ευρώ από 100 ευρώ.