array(34) {
 ["_edit_lock"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(12) "1653035849:7"
 }
 ["_edit_last"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(1) "7"
 }
 ["_thumbnail_id"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(6) "600871"
 }
 ["onesignal_meta_box_present"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(1) "1"
 }
 ["onesignal_send_notification"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["onesignal_modify_title_and_content"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["onesignal_notification_custom_heading"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  NULL
 }
 ["onesignal_notification_custom_content"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  NULL
 }
 ["hefo_before"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(1) "0"
 }
 ["hefo_after"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(1) "0"
 }
 ["_yoast_wpseo_newssitemap-exclude"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(3) "off"
 }
 ["_yoast_wpseo_newssitemap-genre"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(6) "a:0:{}"
 }
 ["_yoast_wpseo_metadesc"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(200) "Αυτοκτονία 14χρονου:  Όλοι ήξεραν και κανένας δεν έκανε τίποτα. Αυτό καταγγέλλουν συμμαθητές του 14χρονου Μάκη"
 }
 ["_yoast_wpseo_content_score"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(2) "30"
 }
 ["_yoast_wpseo_focuskeywords"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(2) "[]"
 }
 ["_yoast_wpseo_keywordsynonyms"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(4) "[""]"
 }
 ["_yoast_wpseo_estimated-reading-time-minutes"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["author_name_apopsis"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_author_name_apopsis"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_602e5ea1ff50d"
 }
 ["protinomeno_arthro"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_protinomeno_arthro"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_6020eb6461762"
 }
 ["add_post_in_slide"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_add_post_in_slide"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_6020f9ae65c37"
 }
 ["add_post_in_roi"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_add_post_in_roi"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_60210261bb8b7"
 }
 ["add_post_diada"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(2) "no"
 }
 ["_add_post_diada"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_60211cd0e950e"
 }
 ["add_post_diada_next"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_add_post_diada_next"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_60212afa891da"
 }
 ["followipaidia"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(681) "

Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !

" } ["_followipaidia"]=> array(1) { [0]=> string(19) "field_600159e389967" } ["timeless"]=> array(1) { [0]=> string(1) "0" } ["_timeless"]=> array(1) { [0]=> string(19) "field_6049d47b0fb99" } ["_yoast_wpseo_primary_category"]=> array(1) { [0]=> string(3) "252" } }

14χρονου:  Όλοι ήξεραν και κανένας δεν έκανε τίποτα. Αυτό καταγγέλλουν στην κάμερα του MEGA συμμαθητές του 14χρονου Μάκη που λίγες μέρες πριν βρέθηκε κρεμασμένος στο δωμάτιό του.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν πως «Του πετάγαν νεράτζια, τον βρίζανε, τον κλωτσάγανε… Γενικά του κάνανε bullying. Οι καθηγητές το βλέπανε από μόνοι τους, αλλά δεν κάνανε κάτι»…

Την ίδια στιγμή σοκάρει η μαρτυρία συμμαθήτριας του, η οποία αποκάλυψε πως ο Μάκης είχε ρωτήσει τον καλύτερό του φίλο, αν αυτοκτονούσε τι θα έκανε… «Ήταν πολύ κλειστό παιδί είναι η αλήθεια. Δεν έλεγε σε κανέναν τίποτα προσωπικό, απλά ήξερα από τα παιδιά από την τάξη του ότι τις τελευταίες ημέρες ήταν στεναχωρημένος και είχε κάνει στον κολλητό του μια ερώτηση πριν κάτι μέρες αν αυτοκτονούσα τι θα έκανες;».

Γονείς μαθητών υποστηρίζουν ότι στο συγκεκριμένο τα περιστατικά βίας ήταν σχεδόν καθημερινά. «Το σχολείο είναι αδιάφορο, ο διευθυντής είναι αδιάφορος όλα τα χρόνια. Δεν ήταν μόνο αυτή η χρονιά που έχουμε , κάθε χρόνο έχουμε bullying. Ξέρανε και για το Μάκη», ανέφερε μητέρα του συμμαθητή του 14χρονου.

«Αν ευσταθούν οι καταγγελίες, δεν θα γίνει καμία έκπτωση»

Χθες Πέμπτη, το Γυμνάσιο του 14χρονου μαθητή επισκέφθηκε ο γγ του υπ. Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Ο κ. Κόπτσης δήλωσε ότι έχει διαταχθεί πειθαρχική έρευνα για να εξεταστεί αν οι καταγγελίες για bullying σε βάρος του 14χρονου ευσταθούν ή όχι. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε περίπτωση που διαπιστωθούν ευθύνες, δεν θα γίνει καμία έκπτωση.

Όσον αναφορά στον διευθυντή του Γυμνασίου ανέφερε ότι στις καθημερινές επικοινωνίες που έχει μαζί του, εκείνος επιμένει ότι δεν είχε δεχθεί ποτέ καταγγελία για σε βάρος του 14χρονου. Ωστόσο ο κ. Κόπτσης εξήγησε ότι αυτό θα διαλευκανθεί από την έρευνα.

Κολωνός: Η σκληρή ομάδα του σχολείου, το bullying και η ομερτά

Μία σκληρή ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Σεπολίων, όπου φοιτούσε ο 14χρονος Μάκης που έβαλε τέλος στη ζωή του, φαίνεται ότι δημιουργούσε επανειλημμένα προβλήματα στη σχολική κοινότητα.

Μεταξύ άλλων είχε επιτεθεί -σύμφωνα με συγγενή παιδιού που δεν επιθυμεί να δημοσιευτεί το όνομά της- στο παρελθόν σε μαθητή, ο οποίος δέχθηκε χτυπήματα και στη συνέχεια φέρεται να απειλήθηκε για να μη μιλήσει στις Αρχές. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έχουν «εικόνα» για ανήλικους με παραβατική συμπεριφορά, χωρίς, ωστόσο, να συνδέονται με την αυτοκτονία του ανήλικου.

Στο Γυμνάσιο του Μάκη ήταν γνωστό ότι ανήλικοι που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο είχαν επιτεθεί στον 14χρονο για να του κλέψουν το κινητό του τηλέφωνο. Και σαν να μην έφταναν αυτά, μόλις την περασμένη Τρίτη μαθητές του ίδιου Γυμνασίου συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. για επίθεση σε μαθητές Γυμνασίου του Παγκρατίου στο άλσος Βεΐκου, όπου είχαν πάει σχολική εκδρομή.

Μάλιστα ο ένας εξ αυτών φέρεται να έβγαλε μαχαίρι και να απείλησε τα θύματα. Αίσθηση προκαλεί ότι οι δράστες δεν… πτοήθηκαν ούτε από την παρουσία καθηγητών αλλά ούτε από το γεγονός ότι υπήρχαν μάρτυρες.

Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 24ωρα ότι κάποιοι μαθητές προσπαθούν να αναγκάσουν συμμαθητές τους να μη μιλήσουν για τα περιστατικά bullying που έγιναν κατά το παρελθόν εκτός σχολείου και υπέπεσαν στην αντίληψή τους.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που έχει αναλάβει την έρευνα για τα αίτια της αυτοκτονίας του 14χρονου, έχει ήδη σχηματίσει εικόνα για την προβληματική κατάσταση που επικρατούσε στο Γυμνάσιο του παιδιού.

Χθες Πέμπτη ελήφθησαν νέες καταθέσεις από συμμαθήτριες και συμμαθητές από το στενό κύκλο του Μάκη, ενώ ήδη έχουν καταθέσει ο πατέρας και ο αδερφός του.

«Η απόδειξη των αιτιών μίας αυτοκτονίας είναι μία εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη υπόθεση. Ενδέχεται μάλιστα, εάν δεν βρεθούν απτά στοιχεία, να μη μπορέσεις ποτέ να είσαι σίγουρος για τα αίτια του απονενοημένου διαβήματος. Και αυτό διότι τα αίτια μπορεί να είναι πολυπαραγοντικής φύσης. Να μην οφείλεται δηλαδή η αυτοκτονία σε έναν μόνο λόγο. Σε πρώτη φάση σχηματίζεται το προφίλ του 14χρονου, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από την εξέταση του κινητού του τηλεφώνου», λένε αστυνομικές πηγές.