Εκδόθηκαν από το οι πρώτες διαπιστωτικές πράξεις, με τις οποίες εγκρίνονται οι ανανεώσεις των συμβάσεων των εν’ ενεργεία .

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr, αφορούν 23 δήμους της χώρας και συνολικά 890 συμβασιούχους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στους φακέλους που απέστειλε το ΑΣΕΠ στους δήμους, βρίσκονται, ενδεικτικά, μεταξύ άλλων:

— Ο δήμος Αθηναίων που έλαβε την έγκριση του ΑΣΕΠ για τις νέες συμβάσεις 239 συμβασιούχων καθαριότητας

— Ο δήμος Πειραιά για την ανανέωση 224 συμβάσεων, εν ενεργεία συμβασιούχων

— Ο δήμος Περιστερίου για την ανανέωση 13 συμβάσεων στις υπηρεσίες καθαριότητας

— Ο δήμος Γλυφάδας που πήρε το «πράσινο φως» του για 49 συμβασιούχους

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν, μόνο τις δύο πρώτες μέρες (Τρίτη και Τετάρτη), της αποστολής των διαπιστωτικών πράξεων προς τους δήμους και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει μαζική αποστολή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η αποστολή των διαπιστωτικών πράξεων από το ΑΣΕΠ, με τις οποίες εγκρίνονται οι ανανεώσεις των συμβάσεων, αναμένεται να «ανατρέψει» και τα προσχώματα που βάζουν μια σειρά από επίτροποι, οι οποίοι δεν υπογράφουν τα εντάλματα πληρωμών, ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχει ακόμα η έγκριση του .

Πάντως, παρότι το ΑΣΕΠ, συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τη δουλειά του, εν μέρει λύση στο θέμα έδωσε και η εγκύκλιος το ΥΠΕΣ, στην οποία διευκρινίζεται ότι: “Η ολοκλήρωση του ελέγχου από το ΑΣΕΠ δεν συνιστά προϋπόθεση για την έναρξη εκτέλεση των συµβάσεων που συνάπτονται µε την παρ. 2 ούτε, βεβαίως, για την πληρωµή των υπηρεσιών που παρέχονται”.

Ωστόσο ακόμα και μετά τις τελευταίες εξελίξεις, υπάρχουν επίτροποι, όπως για παράδειγμα στην Καβάλα, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν καλύπτονται από την εγκύκλιο του υπουργείου.