Άνοιξαν τα σχολεία στη Γαλλία και οι περίπου 12 εκατ. μαθητές δεν φοράνε μάσκα για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού ενώ παράλληλα ελπίζουν να έχουν δάσκαλο ή καθηγητή για την τάξη τους, αφού όλη η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις στο διδακτικό προσωπικό.

Έπειτα από δύο μήνες διακοπών, οι μαθητές όλων των σχολείων της Γαλλίας, Δημοτικού (6,5 εκατομμύρια), Γυμνασίου (3,4 εκατομμύρια) και Λυκείου (2,2 εκατομμύρια), θα συναντηθούν και πάλι με τους συμμαθητές τους, θα γνωρίσουν τους νέους δασκάλους και καθηγητές τους και θα μάθουν το πρόγραμμα των μαθημάτων τους.

Αλλά φέτος, σε αντίθεση με το άνοιγμα των σχολείων τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα λόγω της ύφεσης που παρατηρείται στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Έτσι, το νέο πρωτόκολλο επιτρέπει την επιστροφή των μαθητών χωρίς περιορισμούς αναφορικά με τις αθλητικές δραστηριότητες και χωρίς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Φέτος χωρίς μάσκες αλλά και χωρίς… εκπαιδευτικούς

Πέρσι, τα σχολεία άνοιξαν στη σκιά της υγειονομικής κρίσης και φέτος ανοίγουν εν μέσω της κρίσης προσλήψεων εκπαιδευτικών.

Βέβαια, το φαινόμενο δεν είναι νέο αλλά έχει επιδεινωθεί περαιτέρω φέτος με περισσότερες από 4.000 κενές θέσεις στους εθνικούς διαγωνισμούς της χώρας, από 27.300 ανοιχτές θέσεις στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα (και 850.000 εκπαιδευτικούς συνολικά).

«Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες (στην ανατολική Ευρώπη) αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες προσλήψεων, γεγονός που αφήνει να διαφανεί μια πραγματική κρίση ενδιαφέροντος για το επάγγελμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σύμφωνα με μια έκθεση του γαλλικού κοινοβουλίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο, που αποκαλύπτει ότι το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στη Γαλλία.

Από τη μεριά του, ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Παπ Ντιάγ, το επαναλαμβάνει εδώ και αρκετές ημέρες, πως ακόμα κι αν οι συνθήκες «δεν είναι οι καλύτερες», η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα είναι «συγκρίσιμη με εκείνη της περσινής χρονιάς, με έναν δάσκαλο για κάθε τάξη».

Για να ξεπεράσει αυτή την έλλειψη, η Γαλλία έχει προσλάβει συμβασιούχους εκπαιδευτικούς -3.000, σύμφωνα με τον υπουργό- που εκπαιδεύτηκαν μέσα σε λίγες μέρες προτού βρεθούν μέσα σε τάξη.

Και προσπαθώντας να καθησυχάσει ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι «πάνω από το 80% των συμβασιούχων έχει ήδη διδάξει».

Όμως, αυτό «δεν αποκλείει κατά τη διάρκεια της χρονιάς να υπάρξουν δυσκολίες σε συγκεκριμένους τομείς», υπογράμμισε.

Για να καταστήσει πιο ελκυστικό το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι «κανένας εκπαιδευτικός δεν θα ξεκινά την καριέρα του με μισθό μικρότερο των 2.000 ευρώ καθαρά το μήνα από το 2023».

Και όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός, αυτός θα είναι «ο αρχικός μισθός εξαιρουμένου του μπόνους», ενώ έκανε λόγο για «σημαντικές» αυξήσεις χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ