υπάρχει ανησυχία με τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού. Την προηγούμενη σχολική χρονιά, τα μαθήματα ξεκίνησαν χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Όπως φαίνεται, καμία συζήτηση δεν γίνεται για μάσκα στα σχολεία μεταξύ των μελών της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Η νέα μετάλλαξη Pirola (BA.2.86) έχει ανιχνευθεί μέχρι στιγμής σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ, Δανία, Σουηδία, Πορτογαλία, Νότια Αφρική και Καναδά. Σύμφωνα με τα δεδομένα επιτήρησης, η μετάλλαξη Pirola (BA.2.86) είναι «παρούσα» σε πολλές χώρες, ενώ ο επιπολασμός παραμένει χαμηλός μεταξύ κλινικών περιπτώσεων ή των λυμάτων. Αν και ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών αναφέρει ανίχνευση της μετάλλαξης Pirola, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη σαφή σημάδια ανάπτυξής της σε καμία από αυτές τις χώρες.

Η μετάλλαξη Pirola είναι τόσο καινούρια που ακόμα οι επιστήμονες δεν μπορούν να γνωρίζουν με βεβαιότητα πόσο μολυσματική είναι και πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί. Επί του παρόντος, οι επιστήμονες περιορίζονται σε θεωρίες πιθανοτήτων για την ανάπτυξη της παραλλαγής, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο των μεταλλάξεων που υπάρχουν. Με βάση όλα αυτά, η μετάλλαξη BA.2.86 δεν πληροί τον ορισμό μιας «παραλλαγής ανησυχίας».

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, η Υπηρεσία Ασφαλείας Υγείας αναφέρει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εργαστηριακά δεδομένα. Δύο δείγματα βρίσκονται υπό ανάλυση στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι αρμόδιοι είναι επίσης σε επαφή με φορείς διεθνώς.

Κάποιες χώρες έχουν επίσης κάνει επίσημες ή ανεπίσημες ανακοινώσεις για την ανίχνευση της BA.2.86 στα λύματα. Δεν υπάρχει διεθνώς ενημερωμένο αρχείο για γονιδιωματικά δεδομένα λυμάτων.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά οι περιοχές ανίχνευσης της μετάλλαξης Pirola, ο αριθμός των περιπτώσεων ανίχνευσης και η ημερομηνία εντοπισμού.

Η BA.2.86 έχει μέχρι στιγμής ανιχνευθεί σε αρκετές περιοχές στο ευρωπαϊκό έδαφος και όχι μόνο. H συγκεκριμένη υποπαραλλαγή περιέχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού, η οποία βοηθά τον ιό να εισέλθει και να μολύνει άλλα κύτταρα. Τέτοιες μεταλλάξεις θα μπορούσαν να διευκολύνουν την εξουδετέρωση των αντισωμάτων. Η νέα υποπαραλλαγή έχει τα περισσότερα, αν όχι όλα τα χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να γίνει κυρίαρχο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2.

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Pirola

Καταρροή και φτέρνισμα
Πονοκέφαλος
Κόπωση
Πονόλαιμος
Πυρετός
Επίμονος βήχας

Σκέψεις για χρήση μάσκας στις ΗΠΑ

Τα κρούσματα του κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξηθεί σε επίπεδα που θυμίζουν την κορύφωση που σημειώθηκε τον περασμένο χειμώνα, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της «Pirola» και την επικείμενη περίοδο του αναπνευστικού ιού. Αυτή η αναζωπύρωση έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με την αναγκαιότητα της εκ νέου υιοθέτησης μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας.

Ο Δρ Georges Benjamin, Εκτελεστικός Διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Δημόσιας Υγείας, τονίζει ότι η κάλυψη με μάσκα παραμένει ένα ισχυρό εργαλείο για τον μετριασμό του κινδύνου COVID-19.

Στις ΗΠΑ, τα ενημερωμένα εμβόλια για τον COVID-19 αναμένεται να είναι διαθέσιμα τον επόμενο μήνα καθώς ο συναγερμός αυξάνεται και για την παραλλαγή Eris.