-Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναζητάει ακόμη τη φόρμουλα για τις χρεώσεις του ειδικού πράσινου τιμολογίου που προωθεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης ως υποχρεωτικό για όλη την αγορά.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι προμηθευτές έχουν μπροστά τους λιγότερο από ένα μήνα (έως την 1η Δεκεμβρίου) προκειμένου να ενημερώσουν τους πελάτες τους με επιστολές για τις νέες συμβάσεις και τα τιμολόγια που θα προσφέρουν από τις αρχές του νέου έτους.

Για να βγάλουν όμως τα τιμολόγια θα πρέπει να γνωρίζουν τη φόρμουλα για τις χρεώσεις του ειδικού τιμολογίου που ανακοίνωσε ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης μία ημέρα πριν από την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης στη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα. Η χρέωση της κιλοβατώρας, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε ο υπουργός, θα στηρίζεται σε μια κοινή φόρμουλα για όλους τους προμηθευτές, με βασικούς συντελεστές την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς των δύο προηγούμενων μηνών, τα περιθώρια κέρδους κάθε εταιρείας και τους όγκους κατανάλωσης.

Ενα μήνα πριν από το νέο καθεστώς, το ΥΠΕΝ δεν έχει δώσει τη φόρμουλα για τις χρεώσεις του ειδικού τιμολογίου.

Η τιμή θα ανακοινώνεται κάθε 1η του μηνός και θα αναπροσαρμόζεται ως προς τις αποκλίσεις σε σχέση με τη χονδρεμπορική τιμή τον επόμενο μήνα. Η οριστικοποίηση της φόρμουλας, ωστόσο, φαίνεται να είναι τελικά αρκετά πιο δύσκολη υπόθεση από ό,τι αρχικά υπολόγιζε το επιτελείο του υπουργού. Εκ των υστέρων φαίνεται να διαπιστώθηκε ότι ο συντελεστής «όγκος καταναλώσεων» δεν μπορεί να υπολογιστεί ανά μήνα κι αυτό γιατί οι πάροχοι ενημερώνονται από τον ΔΕΔΔΗΕ με καθυστέρηση 5-7 μηνών, κάτι που καθιστά ουσιαστικά ανεφάρμοστο τον μηχανισμό χωρίς τροποποιήσεις, οι οποίες το πιθανότερο είναι να οδηγήσουν σε περαιτέρω καθυστερήσεις.

Χωρίς τη γνωστοποίηση της φόρμουλας για τον υπολογισμό της τιμής της κιλοβατώρας, οι πάροχοι δεν μπορούν να βγάλουν άλλα τιμολόγια ανταγωνιστικά μεταξύ τους και να ενημερώσουν τους πελάτες τους στο διάστημα που απομένει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Το ζήτημα θα τεθεί από τον σύνδεσμο των παρόχων (ΕΣΠΕΝ) στη συνάντηση με τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη και την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου την ερχόμενη Δευτέρα, με αίτημα να υπάρξει παράταση δύο μηνών του υφιστάμενου μοντέλου τιμολόγησης (ανά μήνα με προγνωστοποίηση της τιμής στις 20 του προηγούμενου μήνα) και εφαρμογή των νέων τιμολογίων από 1ης Μαρτίου. Είναι κοινή η άποψη στην πλευρά των ιδιωτών προμηθευτών ότι το ειδικό τιμολόγιο αποτελεί ευθεία καταστρατήγηση του ανταγωνισμού και στο εσωτερικό του ΕΣΠΕΝ έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις για προσφυγή στην Κομισιόν. Οι ενστάσεις αναμένεται να μεταφερθούν και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, μαζί με τη δυσαρέσκεια των προμηθευτών για την απουσία διαβούλευσης με την αγορά.

Είναι επίσης κυρίαρχη στην πλευρά των παρόχων η εκτίμηση ότι το ειδικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές από τα κυμαινόμενα cost plus τιμολόγια κι αυτό γιατί θα ενσωματώσει το ρίσκο της πρόβλεψης της χονδρεμπορικής αγοράς. «Είναι πολύ πιθανό να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει το υπουργείο», αναφέρουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι του κλάδου, παραπέμποντας στα περί προστασίας των καταναλωτών που πρεσβεύει το υπουργείο. Η πλευρά των προμηθευτών δεν συμμερίζεται την άποψη του υπουργείου περί διαφάνειας και προστασίας των καταναλωτών. Συνδέει το νέο τιμολόγιο με το 1,5 εκατ. πελάτες της ΔΕΗ χωρίς ΑΦΜ, κάτι που έως ένα βαθμό παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου όταν ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι «θα επιλύσει και αυτό το πρόβλημα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, στο ειδικό τιμολόγιο θα μεταπέσουν τουλάχιστον 3 εκατ. καταναλωτές που δεν διαθέτουν συμβάσεις με κάποιον προμηθευτή.