Tι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις

Ειδικότερα, στην ομιλία του κατά την εκδήλωση του υπουργείου Εργασιάς για τις εκκρεμείς συντάξεις.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι το 2022 θα εκδοθούν περισσότερες από 280.000 αποφάσεις για συντάξεις τονίζοντας ειδικά ότι πλέον ο χρόνος έκδοσης έχει μειωθεί κάτω από τους δύο μήνες. «Το 2021 ήταν έτος ρεκόρ για τον ΕΦΚΑ καθώς, μια αύξηση 83%. Το 2022 θα ξεπεράσουμε τις 280.000 συντάξεις. Μέσα σε 22 μήνες εκδόθηκαν πάνω από 470.000 συντάξεις, το 1/6 των συνταξιούχων έγιναν συνταξιούχοι τα τελευταία 2 χρόνια» παρουσίασε τα στοιχεία ο υπουργός Εργασίας προσθέτοντας ότι έχει εκκαθαριστεί το 85% των αιτήσεων συντάξεων το 2022 και αυτό σημαίνει ότι έχει μπει ο σε μια κανονικότητα. «Οι συντάξεις εκδίδονται κατά μέσο όρο σε 2 μήνες από 18 που χρειάζονταν το 2019. Και όλα αυτά έγιναν με 900 λιγότερους υπαλλήλους».

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος αποκάλυψε ότι όλα έγιναν μετά την εντολή «whatever it takes» για να επιλυθεί το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα και αφηγήθηκε: όταν κάλεσα τον Κωστη Χατζηδάκη το 2021 υπήρξε μια παύση “Κωστή είσα εκεί; όλα εντάξει; Καταλαβαίνεις πόσο δύσκολη είναι αυτή η αποστολή” και αυτό που σκέφτηκα για να ελαφρύνω το κλίμα ήταν να του πω ότι δεν κινδυνεύεις να σου πέσουν τα μαλλιά. Και σήμερα λέω ότι η επιλογή μου έχει δικαιωθεί.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους υπαλληλους του ΕΦΚΑ για την εθνική αυτή προσπάθεια και ζήτησε να κρατηθούν τρία συμπεράσματα ως υποδείγματα καλών πρακτικών τονίζοντας ότι το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο.

Ιδεολογικό πρόσημο μπορεί να υπάρχει αν υποστηρίζουμε ή δεν υποστηρίζουμε την έννοια του κεφαλαιοποιητικού συστηματος για τις επικούρικες συντάξεις είπε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για μια πρόχειρη συγκρότηση του ΕΦΚΑ.

Τα συμπεράσματα:

Το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να υλοποιεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα δημόσιες πολιτικές

Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά χωρίς την χρήση της τεχνολογίας. Καθοριστική η συμμετοχή του κ. Πιερρακάκη

Μπορούμε να προχωράμε σε αλλαγές δημιουργώντας πλαίσια κινήτρων και αντικινήτρων για να παράξουμε αποτελέσματα.

«Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι μέσα από εργαλεία αξιολόγησης μπορούν να είναι οι ίδιοι ωφελημένοι. Όταν ένας εισηγητής του ΕΦΚΑ ή ένας υπάλληλος γνωρίζει ότι η εργασία του δεν θα γίνει γνωστή και δεν θα ανταμειφθεί βασιζόμαστε στο πατριωτικό του καθήκον. Γι’ αυτό επιμένω στα πριμ παραγωγικότητας που το κάνουμε ήδη στη ΔΥΠΑ και θα το κάνουμε και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Έτσι οι δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούν να ανταγωνίζονται τον ιδιωτικό τομέα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα του ΕΦΚΑ γιατί είχαμε όλοι υποτιμήσει την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος γιατί σε αντίθεση με την επιχείρηση εμβολιασμού έπρεπε να διαχειριστούμε εκκρεμότητες του παρελθόντος με έναν οργανισμό που λειτουργούσε με εκκρεμότητες που συσσωρεύονταν. 1 στους 6 συνταξιούχους έχει πάρει σύνταξη τους τελευταίους έξι μήνες. Τώρα πια μπορούμε να εκδίδουμε κύριες συντάξεις σε 2 μήνες ανταγωνιζόμενοι τις πιο σύγχρονες χώρες στον κρίσιμο αυτό τομέα άσκησης δημόσιας πολιτικής. Δεν σταματάμε εδώ.

«Σκεφτείτε τι σημαίνει για έναν άνθρωπο να περιμένει τη σύνταξή του. Κάποιοι όντως έμειναν στον δρόμο επειδή το κράτος δεν ανταποκρινόταν στη στοιχειώδη υποχρέωσή του. Η πολιτική που υλοποιούμε έχει πολύ ουσιαστικό κοινωνικό πρόσημο προς τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών αναμένουμε ότι θα κάνουν και άλλα βήματα στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας καθώς θα ξεπεράσει το 7% η αύξηση των συντάξεων και σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα σημάνει μια ουσιαστική στήριξη των εισοδημάτων.

 

Για ημέρα συγκίνησης έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ενθυμούμενος την πρώτη σύζητηση που έκανε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του: «Ήξερα ότι ήταν δύσκολο δεν φανταζόμουν ότι θα ήταν τόσο δύσκολο»

«Είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια από τον προκάτοχό μου, Γιάννη Βρούτση και τον πρωήν διοικητή του ΕΦΚΑ αλλά δεν ήταν εύκολο καθώς τον Ιούνιο του 2019 1.059.000 διαφορετικές ασφαλιστικές εκκρεμότητες» είπε ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι μόνος του ο ΕΦΚΑ είχε το 48% του συνόλου των παραπόνων της δημόσιας διοίκησης.