: Νέα καθυστέρηση πήρε η καταβολή των σε 200.000 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, η οποία όπως φαίνεται θα γίνει μετά το Πάσχα. Δείτε στο ipaidia.gr τι θα γίνει με τα .

Ποιοί θα λάβουν  έως και 75%  στη μηνιαία σύνταξή

Πρόκειται για τα που προκύπτουν από τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος στην κατηγορία αυτή των συνταξιούχων.

Ο λόγος των καθυστερήσεων είναι ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος με τις οδηγίες για τον επανυπολογισμό των αποδοχών των παλαιών, πριν από τον Μάιο του 2016  συνταξιούχων, ώστε οι αυξήσεις και τα να «τρέξουν». Αποτέλεσμα είναι ο νόμος Βρούτση να μην έχει ακόμη εφαρμοστεί, έναν χρόνο μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ.

Έτσι ότι χιλιάδες με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης οδηγήθηκαν το 2020 στη σύνταξη προκειμένου να κερδίσουν τις αυξήσεις και τα προνόμια του νόμου Βρούτση (αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης) και μέχρι τώρα δεν έχουν κανένα αντίκρισμα παρά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές ανακοινώσεις. Χαρακτηριστικό της πρωτοφανούς καθυστέρησης είναι ότι το νέο καθεστώς δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί έναν χρόνο μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ.

Κύκλοι του δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν την ακριβή ημερομηνία καταβολής αυξήσεων και αναδρομικών.

Χωρίς επανυπολογισμό θα λάβουν την αύξηση όσοι με τις διατάξεις του νέου νόμου, δηλαδή με αίτηση από 1ης/10/2019 και μετά. Πρόκειται για τους νεότερους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν θα έχουν επανυπολογισμό, αλλά απευθείας υπολογισμό των συντάξεών τους με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, εφόσον αποχωρούν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι (μέχρι 12/5/2016) θα έχουν αύξηση αν ξεπεραστεί η προσωπική διαφορά με την αύξηση της σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν μικρή προσωπική διαφορά (50, 100 ευρώ) μπορεί να τη μηδενίσουν και να λάβουν αύξηση. Οσοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά η αύξηση που θα πάρουν θα ενσωματωθεί στη και θα μειώσει ισόποσα την προσωπική διαφορά. Πάντως επισημαίνεται ότι οι αυξήσεις για τους παλαιούς συνταξιούχους θα δοθούν σε πέντε ετήσιες δόσεις

Παράλληλα αναδρομικά έως και ενός έτους και αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους θα λάβουν, με μεγάλη καθυστέρηση, τρεις κατηγορίες συνταξιούχων που εργάζονται. Και αυτό γιατί θα μειωθεί το «πέναλτι» στο 30% αναδρομικά από τη Μαρτίου 2020, όταν τέθηκε σε ισχύ με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο.

Κερδισμένοι από το νέο μέτρο είναι περίπου 25.000 – 30.000 συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και συνεχίζουν εργαζόμενοι. Το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% (αντί 60% που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου), ωστόσο το νέο πέναλτι δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.