Συντάξεις- Αναδρομικά: Δείτε πώς θα γίνουν οι πληρωμές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔09/02/2021 - 12:08 | Author: Newsroom Ipaidia

: Από τα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή τον νέο ασφαλιστικό νόμο που προβλέπει αυξήσεις για τους Δείτε στο ipaidia.gr τι θα γίνει με συντάξεις και αναδρομικά.

Πότε θα δοθούν οι και τα αναδρομικά

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα «Τα Νέα», η καταβολή των αυξήσεων θα γίνει σε δύο στάδια προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι. Στο τέλος του επόμενου μήνα, με τις συντάξεις του Απριλίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις σε όσους έχουν μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Στο τέλος Απριλίου, με τις συντάξεις του Μαΐου θα καταβληθούν οι αυξήσεις σε όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και εφόσον η αύξηση που δικαιούνται υπερκαλύπτει την προσωπική διαφορά που αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό τους.

Οι αυξήσεις  οφείλονται στα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης και στην αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα με το νεότερο χρονοδιάγραμμα η καταβολή των αυξήσεων στις και των αναδρομικών που προκύπτουν, αναμένεται να γίνει ως εξής:

Με τη σύνταξη μηνός Απριλίου που καταβάλλεται στο τέλος Μαρτίου θα δοθούν οι αυξήσεις σε όσους συνταξιούχους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν 30 έτη ασφάλισης και πάνω.

Με τη σύνταξη Μαΐου που καταβάλλεται στο τέλος Απριλίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις στους παλαιούς συνταξιούχους, δηλ. σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και είχαν 30 και άνω έτη ασφάλισης.

Προϋπόθεση για να λάβουν αύξηση στη σύνταξή τους είναι το ποσό της αύξησης που προβλέπεται να υπερκαλύπτει την προσωπική διαφορά που τους είχε υπολογιστεί με τον προηγούμενο ασφαλιστικό νόμο. Η συγκεκριμένη κατηγορία με τη σύνταξη Μαΐου θα λάβει και τα αναδρομικά που προκύπτουν.

Η πληρωμή των αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους θα γίνει τον Απρίλιο ή τον Μάϊο. Έτσι, τα αναδρομικά θα είναι 16 ή 17 μηνών, καθώς ο νόμος ισχύει από 1/1/2019, οπότε και οι όποιες αυξήσεις τρέχουν από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά.

Συντάξεις: Ποιοί βγαίνουν φέτος στη σύνταξη με 35ετία

Αναδρομικά: Τι θα λάβουν οι συνταξιούχοι από την απόφαση του ΣτΕ

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα Παιδιού 2021: Πότε αναμένονται οι πρώτες πληρωμές

Επισημαίνεται ότι με το νέο σύστημα των ποσοστών αναπλήρωσης στην κύρια σύνταξη η μέγιστη μηνιαία αύξηση θα ανέλθει στα 252 ευρώ. Αυτή θα τη λάβουν όσοι συνταξιοδοτούνται με συντάξιμες αποδοχές 3.500 ευρώ τον μήνα και 40 έτη ασφάλισης. Συγκεκριμένα, η σύνταξη την οποία θα δικαιούνται, βάσει του νέου νόμου, οι συνταξιούχοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα ανέλθει στα 2.134 ευρώ αντί για 1.882 ευρώ που είναι βάσει του προηγούμενου νόμου.

Η αύξηση με τα 40 έτη ασφάλισης θα είναι μικρότερη, όσο μικρότερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές. Το ελάχιστο ποσοστό της ανέρχεται σε 6,8% (με 700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές). Πάντως οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου καθώς και οι στρατιωτικοί.

 

  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

  Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

  Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !  • express

   europalso

  Enter your email address: